Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lockdown: Lidé prchali z Paříže, nastal chaos, kolony měřily 700 kilometrů

eiffelova věž
eiffelova věž
Foto: Pixabay

Dnešní výjevy v Paříži připomínají běžné víkendové ráno - slabý provoz a na chodnících jen hrstka lidí. Je ale pátek. Normálně rušný pracovní den se stal prvním dnem celoplošných karanténních opatření, která francouzská vláda přijala na čtyři týdny ve snaze zastavit šíření epidemie covidu-19, napsala agentura AP.

Pařížané mají ode dneška spolu se zbytkem obyvatel 67milionové Francie omezen pohyb, již podruhé za posledních sedm měsíců. Prezidentský dekret schválený parlamentem jim nařizuje, aby zůstávali doma a nepřijímali žádné návštěvy. V opačném případě jim hrozí vysoké pokuty či dokonce trestní stíhání. Ven mohou pouze na hodinovou procházku či cvičení, k lékaři nebo na nákup základních potřeb.

V centrálním 10. pařížském obvodu byly chodníky v podstatě prázdné, jen s nemnoha spěchajícími chodci svírajícími v rukou povolenku k opuštění domova - věc velmi dobře známou z doby jarní koronavirové vlny. Restaurace a kavárny byly zavřené s výjimkou těch, které nabízejí jídlo s sebou, jako je McDonald poblíž stanice metra Stalingrad. Jedinými rušnými místy byly supermarkety, v nichž si lidé nakupují zásoby základního jídla a dalšího zboží.

Mnoho Pařížanů ale nečekalo, až budou uzavřeni ve svých typicky stísněných bytech. Výpadovky z města se v noci změnily v dopravní chaos, když lidé na poslední chvíli odjížděli na své často prostornější chalupy. Podle místních médií se v Paříži a okolí vytvořily kolony o celkové délce 700 kilometrů.

Mnoho lidí opouštělo francouzskou metropoli také na svátek Všech svatých tento víkend. Prezident Emmanuel Macron řekl, že úřady budou "tolerantní" vůči rodinám vracejícím se v pondělí zpět. Upozornil ale, že cesty mezi regiony jsou jinak přísně zakázány.

Témata:  Paříž COVID-19 koronavirus Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy