Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Moderátor Železný vmetl Zemanovi metály pro estébáky. Mynář ve stížnosti ČT „ujel“

Aktualizováno -
30. října 2020
20:40
Autor: Sabina Dračková - 
29. října 2020
11:40

Poté co odmoderoval hlavní zpravodajskou relaci Události a speciální vysílání ke Dni vzniku samostatného československého státu, komentoval moderátor České televize Jakub Železný seznam vyznamenaných ještě na své sociální síti. Ve slovní hříčce zmínil krycí jména těch lidí, kteří jsou vedení v archivech StB jako agenti a prezident Miloš Zeman jim v minulosti i letos udělil státní vyznamenání. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v reakci připomněl Zemanova slova o těch, kteří jen špiní práci druhých, ale sami nic nedokázali. Ostrou, ale nepřesnou stížnost generálnímu ředitele ČT Petru Dvořákovi pak poslal hradní kancléř Vratislav Mynář.

K minulosti komunistů se kriticky vyjadřuje už takřka pravidelně. Poté, co moderátor České televize Jakub Železný a syn zakladatele televize Nova Vladimíra Železného uvedl, že vyhodí ze studia každého, kdo se bude nelibě vyjadřovat na adresu komunisty zavražděné Milady Horákové, přichází opět s dalším popíchnutím.

Události, speciální vysílání a pak twitter

Tentokrát reagoval na seznam těch, kteří dostanou metály od prezidenta Miloše Zemana. Před trikolórou osvíceným Pražským hradem moderátor okolo půl osmé profesionálně informoval diváky Událostí o tom, jak koronavirus omezil oslavy 28. října a koho prezident vyznamená. „Řád Bílého lva dostane zesnulý zpěvák Karel Gott, anebo vlastně zítra ve funkci končící ministr zdravotnictví Roman Prymula,“ řekl Železný ve vysílání.

Po projevu prezidenta pak Železný ještě od čtvrt na devět moderoval speciální pořad ČT nazvaný 102 let republiky. Hodinu po vysílání však ještě vyznamenané osobnosti komentoval na sociální síti.

„To je jmen za poslední léta: HELENA, FRANTA, MIREK, RONY...kdejaký MISTR úpadkového žánru, béčkový HUDEBNÍK či (letos) trapný KOMIK. Už nejsem žádný KADET, abych dělal, že to nevidím, koukal do OBLAK a tvářil se, že mi ten HOUF nevadí. Vadí. Ale 28. říjen si nedám(e) kazit,“ napsal Železný.

Narážel na to, že někteří vyznamenaní, kterým medaili prezident Miloš Zeman udělil i v minulých letech, podle dokumentů archivu bezpečnostních složek spolupracovali s StB.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček připomněl v reakci výrok prezidenta: „Vím, že existují i lidé, kteří sami nic nedokázali, ale zato špiní práci těch druhých.”

O práci České televize se zmiňuje ve stížnosti i kancléř Mynář: „Česká televize nešetří v době pandemie, v určitém souznění s představiteli opozičních politických stran, neutuchající kritikou práce druhých. Musím ovšem konstatovat, že při vědomí této kritičnosti by právě Česká televize neobstála při pohledu do zrcadla. Události posledních dnů ukázaly, že Česká televize má sama k bezproblémovému a profesionálnímu provozu dost daleko.”

A do třetice reakce z Hradu, tentokrát od mluvčího Víta Nováka: „Jako zaměstnanec Kanceláře prezidenta republiky jsem doposud držel dekorum a nijak jsem se nevyjadřoval k fungování České televize. Nyní ale poprvé přišel moment, který mě neuvěřitelně lidsky zklamal. Nedokážu totiž pochopit, jak neurvale se vyjádřil na adresu umělců moderátor Jakub Železný.”

Vyznamenaní agenti: Hudebníci i herci

Pod krycím jménem Helena je v archivech vedená nedávno zesnulá herečka Jitka Frantová Pelikánová, která je kamarádkou Miloše Zemana a podpořila ho ve volební kampani. Zeman ji vyznamenal v roce 2015. Sama ještě před svou smrtí odmítala, že by za totality spolupracovala se Státní bezpečností.

Miloš Zeman s Jitkou Frantovou Pelikánovou. Miloš Zeman s Jitkou Frantovou Pelikánovou. | archiv Blesku

Státní bezpečnost vedla jako agenta i herce Jana Skopečka. Jeho krycí jméno bylo Franta. Registroval ho odbor, který se zabýval bojem s takzvaným vnitřním nepřítelem. Skopeček však v roce 2005 vyhrál spor o očištění svého jména. Pražský soud rozhodl, že v seznamech spolupracovníků komunistické StB je veden neoprávněně. Zeman ho vyznamenal před třemi lety.

Jan Skopeček v domově pro seniory. Jan Skopeček v domově pro seniory. | Foto Blesk - Alexandr Malachovský, ČTK, ČT

Krycí jméno Mirek nesl písničkář Jaromír Nohavica. To, že byl spolupracovníkem komunistické StB, sám po letech mlčení přiznal v roce 2006. Zeman ho 11 let nato vyznamenal.

Státní vyznamenání 2017: Jarek Nohavica ve Vladislavském sále Státní vyznamenání 2017: Jarek Nohavica ve Vladislavském sále | ČTK

Jako agent s krycím jménem Rony figuruje v archivech i hudebník Ondřej HejmaKonkrétní svazek s patřičnými důkazy se ale nedochoval, protože jej StB zničila. Hejma to odmítá.

Ondřej Hejma přebírá státní vyznamenání Ondřej Hejma přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

Jako důvěrník s krycím jménem Mistr je ve svazcích veden hudební skladatel Ladislav Štajdl.

Jenže na Hradě si to vyložili tak, že slovem Mistr Železný útočí na Řád Bílého lva pro Karla Gotta. „Považuji za velmi nepatřičné, aby jeden z hlavních moderátorů České televize, Jakub Železný, na sociální síti Twitter hrubým a neomluvitelným způsobem ponižoval vyznamenané osobnosti. Zjevný útok na Karla Gotta překročil veškeré hranice vkusu, o vnitřních předpisech České televize, mám na mysli desatero upravující působení na sociálních sítích, nemluvě,“ uvedl Mynář ve stížnosti. 

S Ivetou Bartošovou (†48) žil Láďa Štaidl (ne)šťastných třináct let. S Ivetou Bartošovou (†48) žil Láďa Štaidl (ne)šťastných třináct let. | Martin Hykl

V dokumentech Státní bezpečnosti figuruje jako její tajný spolupracovník s krycím jménem Hudebník hudební publicista Karel Srp. Že donášel, se pak potvrdilo i u soudu, Srp však také podpořil Zemana v prezidentské kampani a medaili Za zásluhy dostal v roce 2013.

Miloš Zeman vyznamenal Karla Srpa medailí Za zásluhy Miloš Zeman vyznamenal Karla Srpa medailí Za zásluhy | ČTK

Medaili dostal „donašeč“ i letos

Důvěrníkem komunistické Státní bezpečnosti byl populární divadelní a filmový herec Josef Dvořák pod krycím jménem Komik. V roce 2007 MF Dnes napsala, že má k dispozici dokumenty, podle kterých udával příslušníkům informace o dění v divadle Semafor, především na Jiřího Suchého. Toho popisoval jako sobce, podrazáka a vyděrače. Sám Dvořák to podrážděně odmítal. Miloš Zeman mu ve středu udělil medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění.

Josef Dvořák a Jiří Suchý v Semaforu Josef Dvořák a Jiří Suchý v Semaforu | M. Hykl, M. Přibyl

Pod krycím jménem Kadet byl v seznamu spolupracovníků StB veden i vlivný advokát Jan Kříž. V roce 2004 ale uspěl u soudu a byl z něj vyškrtnut.

Loni Zeman vyznamenal pražského právníka Pavla Smutného. Ten byl v osmdesátých letech podle materiálů uložených v Archivu bezpečnostních složek veden jako spolupracovník StB s krycím jménem Oblak. Dokumenty ukázaly na jeho pravidelný kontakt s tajnou komunistickou policií během studií práv na Univerzitě Karlově. Tam byl předsedou celoškolského výboru SSM. StB chtěla zařídit jeho fingovanou emigraci do Francie a nasadit ho na Pavla Tigrida.

Prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy Pavlu Smutnému (28. 10. 2019) Prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy Pavlu Smutnému (28. 10. 2019) | Blesk:TONDA TRAN

V roce 2003 se ukázalo, že s komunistickou Státní bezpečností spolupracoval i politolog Zdeněk Zbořil, který vyučoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jako agent s krycím jménem Houf byl zaregistrován v roce 1972 a StB využívala jeho služeb do listopadu 1989. Jako mnoho ostatních i Zbořil jakoukoli spolupráci s StB odmítl. Zeman ho vyznamenal v roce 2018.

Video  Železný svým dotazem na sexuální vztah Vilíka a Máji kolegyni Drtinovou šokoval. Vše se odehrálo ve zkušebním vysílání.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Celá stížnost hradního kancléře Vratislava Mynáře adresovaná Petru Dvořákovi:

Vážený pane generální řediteli,

Česká televize nešetří v době pandemie, v určitém souznění s představiteli opozičních politických stran, neutuchající kritikou práce druhých.

Musím ovšem konstatovat, že při vědomí této kritičnosti by právě Česká televize neobstála při pohledu do zrcadla. Události posledních dnů ukázaly, že Česká televize má sama k bezproblémovému a profesionálnímu provozu dost daleko.

Považuji za velmi nepatřičné, aby jeden z hlavních moderátorů České televize, Jakub Železný, na sociální síti Twitter hrubým a neomluvitelným způsobem ponižoval vyznamenané osobnosti. Zjevný útok na Karla Gotta překročil veškeré hranice vkusu, o vnitřních předpisech České televize, mám na mysli desatero upravující působení na sociálních sítích, nemluvě.

I v otázce profesionality Česká televize zklamala. Poukazuji na výpadek signálu při vysílání projevu prezidenta republiky u příležitosti jmenování nového ministra zdravotnictví Jana Blatného. Je to s podivem, protože šlo dokonce o záznam, nikoliv o živé vysílání.

Ostatně, je otázkou, proč Česká televize jmenování nového ministra a následný projev prezidenta republiky nevysílala živě, když byl k dispozici přímý přenos veřejnoprávní ČTK, který byl řádně redakcím avizován.

Velmi uvítám, pokud se k uvedeným skutečnostem vyjádříte. Nejsem sám, kdo nepovažuje za vhodné, aby televize veřejné služby poukazovala na druhé a sama se dopouštěla faulů a přešlapů.

S pozdravem

Ing. Vratislav Mynář

arbitr ( 1. listopadu 2020 16:31 )

Možná by měl více pamatovat na svého tatíka, který pravděpodobně způsobil našemu státu škody k nezaplacení- jako podvodník s TV NOVA (prohraná arbitráž) i jako pašerák obrazů a neplatič příslušných daní. Kdybay na začátku kariery nebyl protekční fracek, nikdo by ho asi ani neznal...
Co vykonal pro tuto zem - kromě čtení zpráv ze čtecího zařízení a připravených poznámek v TV ? Jeho může zítra nahradit kdokoliv - ale ti vyznamenaní museli, na rozdíl od něj,něco předvést.
Nedávno se navážel i do býv. prezidenta, býv. ministra obrany a armádního generála Svobody, nositele vysokých zhraničních vyznamenání - vadí mu "Nábřeží Ludvíka Svobody" ! Kde by byl on a mnoho podobných, kdyby lidé jako Ludvík Svoboda nenasazovali životy v boji proti nacistickému Německu a jeho spojencům a nebyly by osvobozeny koncentrační tábory a statisíce vězňů...???
Také zapomíná, kolik naši ministři vnitra (Sacher, Langoš, Ruml)nechali skartovat složek býv. chartistů a disidentů, o kolika nezveřejněních a skartaci rozhodla již "Parlamentní komise" ihned po převratu a jako první býv.generál STB Lorenc!

Covid_19 ( 1. listopadu 2020 13:00 )

pěkně vyjmenoval donašeče, ale neměl žádnou narážku na Karla Gotta, ale to soudruh Mynář nějak nepochopil a s ním i řada jednodušších lidí

Staroduchodce ( 31. října 2020 17:00 )

Kvíkal K.Gott mně nikdy neseděl. Prý nejlepší zpěvák ČSSR a ČR všech režimů a dob. Politický vedoucí pop umělců, kteří se uměli zařadit. Agitátoři a jejich následníci v tom pokračují.

Staroduchodce ( 31. října 2020 16:46 )

AVATAR ( 31. října 2020 11:37 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa