Poslanci schválili peníze navíc pro důchodce. Kolik a kdy příspěvek dostanou?
Sněmovna schválila jednorázový příspěvek důchodcům. Foto zdroj: www.psp.cz
Ústí nad Labem

ČR - Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na vyplacení jednorázového příspěvku 5000 Kč pro všechny důchodce.

Cílem návrhu je podle Jany Maláčové především mezigenerační solidarita a pomoc jedné z nejzranitelnějších skupin obyvatel, na kterou zejména kvůli rekordnímu zdražování současná krize tvrdě dopadla. Nyní zamíří návrh do Senátu, který by jej měl projednat tak, aby byl příspěvek vyplacen ještě před koncem tohoto roku.

„Letošní pandemie zasáhla všechny domácnosti, obzvláště tvrdě ji ale pocítili ti, kteří se svými příjmy sotva vyjdou i za normální situace. Nejde jen o seniory, ale také invalidní důchodce, vdovy, vdovce a sirotky. I přes rychlé navyšování v posledních 6 letech jsou důchody v České republice stále nízké. Pandemie navíc přinesla nejrychlejší tempo zdražování od roku 2012, které tito lidé pociťují při každém nákupu.

K tomu jim letos přibyly další neočekávané náklady spojené s ochranou jejich zdraví. I proto jsem se rozhodla navrhnout tuto mimořádnou pomoc,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Parametry jednorázového příspěvku

• Nárok na příspěvek mají všichni, kdo v listopadu pobírali důchod nebo o jeho výplatu od listopadu včas požádali.

• Jednorázový příspěvek má příjemcům důchodů pomoci ještě tento rok.

• Příspěvek se týká všech důchodů, pomůže 2,4 milionům starobních důchodců, více než 400 tisícům invalidních důchodců, 24 tisícům vdovců a vdov a téměř 33 tisícům sirotků.

• Při případném souběhu několika typů důchodů bude vyplacen pouze jednou.

• Příspěvek bude vyplacen automaticky. Nebude tak nutné o něj žádat a částka se bude vyplácet celá najednou.

• Příspěvek nebude moci zabavit exekutor, nebude podléhat dani z příjmu, ani se nebude započítávat jako příjem pro účely stanovení nároku na sociální dávky. Nikomu se tak nezkrátí například příspěvek na bydlení.

Poslanci zároveň schválili pozměňovací návrh, který se netýká jednorázového příspěvku. Jeho cílem je změnit termín valorizace.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru