Správa železnic chce začít s přípravou rekonstrukce památkově chráněné budovy teplického nádraží

30. říjen 2020 14:42

Po letech odkladů svitla naděje na rekonstrukci budovy hlavního nádraží v Teplicích, která je památkově chráněná. Správa železnic začala hledat projektanta a s opravami chce začít za 2 roky.

Přípravy nebudou jednoduché, protože projektant bude muset splnit požadavky památkářů a také města, které připravuje studii na zvelebení okolí nádraží.

Opravit je nutné celou budovu zvenku i zevnitř – včetně rozvodů elektřiny, plynu nebo i sítí. Správa železnic chce podchod na druhé nástupiště protáhnout až za koleje – to zřejmě souvisí i se snahou města oživit brownfield právě v této oblasti.

Počítá se se dvěma parkovišti. Větším z boku budovy, kde je pošta – tam budou i stání pro kola, menší pak bude na druhém boku budovy.

Kromě projektu, určení materiálů a odhadu rozpočtu má vybraná firma připravit podklady pro povolení rekonstrukce a autorský dozor při ní. Správa železnic požaduje od zájemců i zkušenosti s podobnými stavbami – maximální cena za to vše je skoro 31 milionů korun bez DPH.

Doteď není úplně jasné, k čemu celá budova bude sloužit – zcela jistě v přízemí zůstane odbavovací hala, veřejné záchody a malé obchůdky s vchody i z ulice, v prvním patře budou podle Friebové kanceláře k pronajmutí a zčásti byty. Ty budou i v druhém patře.

Správa železnic velmi předběžně předpokládá, že by rekonstrukce mohla stát 800 milionů korun.

Spustit audio

Související