Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Francie urazila proroka." V muslimských zemích znovu vypukly protesty

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Desítky tisíc muslimů dnes demonstrovaly v Pákistánu, Bangladéši a na palestinských územích proti karikaturám proroka Mohameda a francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Ten po nedávné brutální vraždě učitele, který karikatury ukázal žákům, hájil právo na jejich zveřejňování.

V Pákistánu zasáhla policie slzným plynem proti tisícovkám demonstrantů, kteří se vydali na pochod k francouzskému velvyslanectví v Islámábádu. Někteří z protestujících se snažili prolomit policejní zátarasy, uvedli svědci.

V Bangladéši se protesty soustředily v metropoli Dháce, kde desetitisíce demonstrantů vyzývaly k bojkotu francouzského zboží a nesly transparenty s nápisy označujícími Macrona za "největšího světového teroristu". Někteří účastníci protestu rovněž pálili podobizny francouzského prezidenta či drželi jeho figuríny s botami uvázanými kolem krku, což je v islámských zemích považováno za těžkou urážku.

Přetištění karikatur proroka Mohameda odsoudily také tisíce palestinských věřících, kteří se shromáždili po tradičních pátečních modlitbách u jeruzalémské mešity Al-Aksá, která je třetím nejposvátnějším místem islámu.

"Francouzský prezident nese kvůli svým výrokům proti islámu a proti muslimům odpovědnost za chaos a násilnosti, které se nyní dějí ve Francii," řekl Ikríma Saíd Sabrí, který vedl dnešní kázání v jeruzalémské mešitě.

V Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu Palestinci šlapali na francouzskou vlajku a další spálili. Demonstrace se konaly také v Gaze, která je pod kontrolou palestinského radikálního hnutí Hamás.

I v Somálsku byly protestní akce provázeny nadávkami a odsuzováním francouzského prezidenta a vlády. Prodavač Abdirahman Hussein Mohamed všechny francouzské výrobky, jako jsou krémy, parfémy a další kosmetika, označil nápisem "Není na prodej".

"Nebudu tyto výrobky prodávat... dokud se Francie neomluví. Francie urazila proroka," řekl Mohamed za souhlasu některých nakupujících žen.

"Já jsem patřila k těm, kdo francouzskou kosmetiku kupovali. Teď už ale nebudu. Poohlédnu se pro produktech z jiných zemí," řekla agentuře Reuters 22letá Anisa Ahmedová.

Negativní reakce v řadě muslimských zemích vyvolal Macronův projev, v němž prezident obhajoval právo na zveřejnění karikatur po smrti francouzského učitele dějepisu Samuela Patyho. Toho před necelými dvěma týdny zavraždil na pařížském předměstí čečenský muslimský extremista kvůli tomu, že dějepisář na hodině při výkladu o svobodě vyjadřování žákům ukázal právě karikaturní vyobrazení muslimského proroka.

Ve čtvrtek spáchal další útok v kostele ve francouzském městě Nice mladý Tunisan Bráhím Avísáví, ozbrojený nožem a křičící Alláhu akbar (Bůh je veliký). Jedné ženě téměř uřízl hlavu a zabil ještě další ženu a jednoho muže.

Témata:  muslimové Pákistán Bangladéš Islám Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy