Jan Blatný: Pojďme změnit pocit strachu v respekt

30. říjen 2020
Výrok týdne

Komunikaci s veřejností bere nový ministr zdravotnictví jako jednu ze svých priorit. Jak to bude mít těžké? Analyzujeme s politoložkou Annou Shavit a komentátorem Jindřichem Šídlem.

Nový ministr zdravotnictví za ANO Jan Blatný už ve čtvrtek nastínil, jaké budou jeho priority v roli šéfa rezortu. Zdůraznil, že je nutné změnit náladu ve společnosti a vnímání pandemie nemoci covid-19.

Pojďme změnit pocit strachu v respekt. Strach nás rozděluje. Nemluvím jen o strachu z koronaviru, ale i o živobytí, budoucnost, výchovu dětí. Změníme-li ho v respekt, získáme sílu.
Jan Blatný

Zatím nepůsobí přesvědčivě

Jak by se měla komunikace vlády vůbec změnit? Bude to po aféře Prymula-Faltýnek těžké, nebo spíš ne? Blatný ale na své první samostatné tiskové konferenci nechal víc mluvit své spolupracovníky. „Já to tak trochu čekal,“ přiznává komentátor Seznam Zprávy Jindřich Šídlo.

Čtěte také

„Na mne na první dojem, ani včera, ani dnes, asi nepůsobil úplně přesvědčivým způsobem. Ale je taky potřeba říct, že nastupuje do velmi složité situace,“ dodává. 

Blatný je podle něj určitě jiný typ osobnosti, jinou personou než byl jeho předchůdce na ministerstvu Roman Prymula. „Na druhou stranu – je ve funkci jeden den. Nějaký čas na to, aby se naučil komunikovat, aby působil přesvědčivěji, bych mu dal. Nemůže to být ale sto dní, jak to u ministrů bývá, protože to situace neumožňuje,“ myslí si Šídlo.

„Výzva nového ministra zdravotnictví k přeměně strachu z koronaviru v respekt zní dobře. Otázka je, jestli takový izolovaný výrok padne na úrodnou půdu,“ myslí si politoložka Fakulty sociálních věd UK Anna Shavit. Dodává, že bychom měli ministrovi Blatnému dopřát aspoň týden, aby se ve funkci rozkoukal.

Výrok týdne s Lucií Vopálenskou najdete v audiozáznamu.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související