Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U Památníku Jana Žižky roste arecheoskanzen. Stát bude 47 milionů korun

Pomalu, ale jistě roste v areálu Památníku Jana Žižky Archeoskanzen Trocnov, který má veřejnosti přiblížit život v období vrcholného středověku. Stavba za 47 milionů korun by měla být hotová v roce 2024. Projekt realizuje Jihočeské muzeum.

„V této chvíli je v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova postavena podstatná část obvodových zdí takzvaného zemanského dvorce. Ze země rostou budoucí sýpky, stodoly, stáje a další stavby, které ke dvorci patřily,“ pochvaloval si ředitel Jihočeského muzea v Českých Budějovicích František Štangl. Původně se na kamenné prvky stavby počítalo s použitím kamene z rejtského lomu. „Ten kámen byl ale modrý a nevyhovoval představám architekta. Materiál odpovídající barvy jsme nakonec dovezli z lomu v Kaplici,“ uzavírá Štangl.

Na zemanský dvorec bude ještě navazovat dvorec selský. Počítá se i s návštěvnickým centrem, které bude vstupní branou do celého areálu. „Návštěvnické centrum by mělo být v místě bývalé vyhořelé stodoly v areálu dnešního muzea. Doufám, že se nám ho v příštím roce podaří vyprojektovat a následně zrealizovat,“ řekl vedoucí odboru kultury a památkové péče Patrik Červák.

Stavbu soutěžil Jihočeský kraj celkem třikrát. Nakonec se realizace povedla vysoutěžit za zhruba 47 milionů korun včetně DPH. „Vítěznou firmou se stala společnost S-B s.r.o. Sedlčany. Firma má bohaté zkušenosti a dělá velice kvalitní práci – postavila například archeoskanzen ve Vysokém Chlumci a její zaměstnanci pracují přesně tak, jak se pracovalo kdysi. Je to tedy všechno ruční práce,“ vysvětlil náměstek hejtmanky Pavel Hroch.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Archeoskanzen, Trocnov, projek, Jihočeský kraj, Jan Žižka z Trocnova, vrcholný středověk, archeoskanzen Trocnov, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Pavel Hroch, Kaplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Památníku Jana Žižky roste arecheoskanzen. Stát bude 47 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.