Hlavní obsah

Potvrzení kandidáti na šéfa VZP jsou dva. Navrhli je radní za SPD a Piráty

Foto: Seznam Zprávy

Jméno šéfa největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP vybere třicetičlenná správní rada nejspíš v první polovině listopadu.

Reklama

Překvapení se nekoná. Alespoň zatím. Oficiálními kandidáty do čela VZP jsou současný ředitel Zdeněk Kabátek a David Šmehlík, kterého navrhl člen rady Jaroslav Novák zvaný Večerníček, blízký poradce šéfa SPD Tomio Okamury.

Článek

Vyřešení otázky, kdo obsadí významný post v Česku – pozici šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny, která disponuje na příští rok rozpočtem přes 200 miliard korun – se odložilo na začátek listopadu. Současnému šéfovi Zdeňku Kabátkovi končí 2. prosince druhé funkční období.

Třicetičlenná správní rada, která nového ředitele bude volit, dosud neměla v ruce oficiální jména kandidátů a pouze podle spekulací se vždy hovořilo o dosavadním šéfovi Zdeňku Kabátkovi a náměstkovi VZP Davidu Šmehlíkovi.

Seznam Zprávám ale v pátek tři členové správní rady potvrdili, že tuto středu byli oficiálně navrženi.

„Ve středu nám přišel e-mail, ve kterém pan Jaroslav Novák navrhl jako kandidáta Davida Šmehlíka a Zdeňka Kabátka jsem navrhl já a docent Jiří Páral,“ potvrdil informaci Seznam Zprávám místopředseda správní rady Jiří Běhounek.

S tím souhlasí i další člen rady Rostislav Vyzula. „Ano, ve středu nám přišla zpráva, že právě toto jsou zatím dva oficiální kandidáti,“ řekl Seznam Zprávám Vyzula, poslanec za hnutí ANO.

Šmehlíka tak navrhl bývalý novinář Jaroslav Novák zvaný Večerníček, který je známý především jako nejbližší poradce šéfa SPD Tomio Okamury a také hlavní ideolog SPD, jež ho do rady VZP navrhla. Kabátek ale kandidaturu nechtěl komentovat. „To, jestli jsem navržený kandidát, nechci komentovat,“ řekl Seznam Zprávám.

Současného ředitele Kabátka navrhl Jiří Páral - přednosta chirurgické kliniky královéhradecké nemocnice, kterého do rady pojišťovny navrhli Piráti a místopředseda správní rady Jiří Běhounek, kterého do rady navrhla ČSSD.

Podle předsedkyně správní rady Věry Adámkové může do 9. listopadu, kdy bude rada o šéfovi hlasovat, přijít ještě další návrh na dalšího kandidáta. Ten může podat každý člen třicetičlenné správní rady. „Ještě to není zcela uzavřené, mohou přijít i další jména navržených,“ řekla Adámková Seznam Zprávám.

Klíčová volba měla být podle informací Seznam Zpráv jedním z témat noční schůzky končícího ministra zdravotnictví Romana Prymuly s předsedou poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, kde byl i šéf ostravské nemocnice Jiří Havrlant a podle České televize měl být na jednání i Šmehlík. Ten to však popřel a informaci označil za nepravdivou s tím, že jde o snahu zpolitizovat volbu nového ředitele VZP.

Šmehlík se náměstkem VZP pro zdravotní péči stal v roce 2018, do té doby působil jako poradce exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a dlouhodobě má podporu premiéra Andreje Babiše i Faltýnka.

To dokazuje i zjištění Seznam Zpráv, které minulý rok upozornily na to, že v roce 2018 Šmehlík soukromé klinice Iscare, která spadá do Babišových svěřenských fondů, čtyřikrát navýšil limit na úhrady léčby ze strany pojišťovny. „Kvůli tomu ale u nás proběhla prověrka a žádná pochybení nebyla odhalena,“ vysvětlil Kabátek.

Reklama

Doporučované