Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Požadavky části nemocnic? Koordinátor: Nereálné. Na Liberecku chtěli 45 ventilátorů

Autor: ČTK - 
30. října 2020
20:15

Požadavky některých krajů na přidělení plicních ventilátorů a dalších přístrojů v době epidemie covidu-19 byly iracionální. Na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví to řekl národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý. Podle náměstka hejtmana Libereckého kraje pro zdravotnictví Přemysla Sobotky (ODS) kraj požádal o 45 přístrojů a dostal seznam firem, kde si je může koupit.

Nejbližší dodávka 100 kusů se podle Černého podělí 14 a rozdělí mezi kraji. „Každý kraj byl požádán, aby poslal požadavek. Některé požadavky byly zřejmě iracionální, kam spadá i Liberec,“ uvedl. Rozhodně podle něj v tomto kraji není jediný důvod, aby byl požadavek uspokojen v plném rozsahu.

Podle statistik ministerstva zdravotnictví ze středy má Liberecký kraj k dispozici 101 lůžek s umělou plicní ventilací, ale jen 20 jich je volných. Horší je v Česku situace v Karlovarském kraji, jen o málo lépe jsou na tom ve Zlínském kraji. Nejlépe je na tom Plzeňský kraj, kde ze 114 lůžek mají 77 procent volných.

Sobotka ve středu novinářům řekl, že situace v krajských nemocnicích se stabilizovala, v posledních dnech se počet hospitalizovaných výrazně nemění. V nemocnicích leží aktuálně 262 lidí, z toho 60 na jednotkách intenzivní péče a ARO.

Video  Babiš žádal ve Sněmovně o prodloužní stavu nouze. Podívejte se na celý projev premiéra  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa