Ředitel liberecké nemocnice: S ventilátory si poradíme sami, chybí nám lůžka a personál

Richard Lukáš

Krajská nemocnice v Liberci se potýká s nedostatkem plicních ventilátorů. Liberecký kraj proto požádal ministerstvo zdravotnictví o várku přístrojů, ale resort jim poslal pouze seznam firem, od kterých si je lze zakoupit. Podhodnocuje vláda krajské nemocnice? Jak zvládnou pandemii? A čeho má liberecká nemocnice největší nedostatek? Hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové byl ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš.

Šéf klinické skupiny ministerstva zdravotnictví Vladimír Černý tvrdí, že se stát o všechny nemocnice stará stejně a nedělá rozdíl mezi krajskými a fakultními. Požadavek z libereckého kraje pak označil za iracionální.

Podle ředitele krajské nemocnice v Liberci Richarda Lukáše je Černého výrok o iracionalitě  zvláštní. Lukáš v pořadu 360° řekl, že se s nerovností mezi typy nemocnic setkává už dlouho. „My se s tím dlouhodobě potýkáme sami a většinou máme tu zkušenost, že ty věci, které potřebujeme, v době, kdy nás někdo osloví, už máme,“ uvedl ředitel nemocnice s tím, že podobný pocit má řada krajských nemocnic.

Jeho nemocnice už ohledně plicních ventilátorů zareagovala a navýšila jejich počet z 69 na 74. Počet plicních ventilátorů však není prý hlavním problémem. „Nežehráme na nedostatek ventilátorů. Spíš je to otázka vysokoprůtokové kyslíkové terapie a obecně lůžek, ale hlavně personálu,“ popsal situaci ředitel Lukáš.

Krajská nemocnice v Liberci kvůli zmiňovaným problémům musela již přistoupit k odložení neakutních operací. Odkládat už se rozhodla i některé onkologické operace, za což se na ni snesla tvrdá kritika z řad pacientů a jejich příbuzných. „Zaskočilo mě to, hlavně když se ukázalo, že nešlo o dotaz, ale o konfrontaci, o urážky a tak. Ale zřejmě to musíme přeskočit a doufat, že se to dále nebude zhoršovat,“ řekl šéf nemocnice v pořadu 360°.

Lukáš následně dodal, že aktuálně má nemocnice hospitalizovaných 172 pacientů. Problémy s kapacitou již pociťuje na intenzivní péči. „Do intenzivní covidové péče můžeme přijmout 8 pacientů a v necovidové máme volných 7 lůžek,“ řekl Lukáš.

Tagy: