Zoufale chybí personál, hlásí britský reportér, kterého do českých nemocnic poslala CNN

Americká CNN mapuje dění v českých nemocnicích

Situace v Česku budí pozornost i za hranicemi. Americká CNN pověřila reportéra Scotta McLeana z redakce v Londýně, aby zmapoval dění v nemocnicích ve Zlínském kraji, který v celkovém počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel aktuálně v Česku zaujímá první příčku.

Už došlo ke kolapsu zdravotnictví v České republice, a to z toho pohledu, že v podstatě nemocnice, až na pár výjimek, jsou na maximu.

„Počet pacientů s COVID-19 v tomto regionu se za poslední dva týdny zdvojnásobil. Oddělení intenzivní péče jsou tak na hranici kolapsu. Více než prostor ale nemocnicím zoufale chybí personál.“ Těmito slovy začal reportér Scott McLean reportáž z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Na situaci v nemocnici se zeptal jednadvacetileté Marie Hanáčkové, studentky zdravotnické školy, která na místě vypomáhá. „Je tu šílená panika, lidé se prostě bojí. A když si vzpomenu na ty praxe z minulého roku, tak byly takové klidnější,“ řekla Hanáčková.

Primář oddělení ARIM (oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny) Tomáš Gabrhelík McLeanovi sdělil, že nemají dostatek sester, doktorů, ani techniků. Reportér se ho proto zeptal, zda by nemocnici nemohla pomoci vláda. „Ne, protože stejný problém mají všechny regiony,“ vysvětlil mu Gabrhelík.

Česko Itálii nepomohlo, připomněla britská CNN

S podobnou situací se štáb CNN setkal i v šedesát kilometrů vzdálené Nemocnici Kyjov. „Už došlo ke kolapsu zdravotnictví v České republice, a to z toho pohledu, že v podstatě nemocnice, až na pár výjimek, jsou na maximu,“ uvedl Jiří Vyhnal, primář oddělení ARO.

Americký reportér upozornil i na to, že na jaře, kdy Itálie volala o pomoc, řada zemí z celého světa její prosbu vyslyšela. Česko mezi nimi nebylo. „Vojenské lékaře jsme v tu dobu potřebovali i tady,“ sdělil mu náměstek ministerstva obrany Jan Havránek. McLean náměstkovi řekl, že Česká republika tehdy nečelila takovým ztrátám jako Itálie. „To je pravda, první vlna tu byla spíše mírná,“ souhlasil Havránek. Reportér se ho zeptal, jestli by Česko příště, až bude nějaká evropská země v nouzi, mohlo uvažovat jinak. „Určitě bude. Uvědomujeme si, že tohle je o vzájemné výměně. Nemůžeme si o něco říkat, aniž bychom sami dávali,“ odpověděl McLeanovi Havránek.

Do Česka aktuálně míří pomoc ze Spojených států i řady evropských zemí.

Tagy:
Londýn nemocnice CNN Itálie Zlín Zlínský kraj reportéři CNN Česko USA koronavirus Česká republika Ministerstvo obrany České republiky Nemocnice Kyjov Jan Havránek