Hlavní obsah

Ve Zlínském kraji se nebude v zimě udržovat 95,5 kilometru silnic

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Zlínském kraji se nebude v zimě udržovat 95,5 kilometru silnic nižších tříd. Místa s malým dopravním významem jsou opatřena značkami, které řidiče na neudržovaný úsek předem upozorní.

Článek

Sdělila to dnes ČTK Helena Mráčková z krajského oddělení komunikace a vztahů s veřejností. Zimní údržbu silnic druhé a třetí třídy zajišťují okresní správy a údržby silnic (SÚS). Spolu s firmou AVE CZ odpadové hospodářství budou mít na starost i údržbu silnic první třídy a dálnice D55.

Ve srovnání s minulou zimou nenastávají v zimní údržbě v regionu žádné podstatné změny. Údržbu krajské silniční sítě, tedy 1682 kilometrů silnic nižších tříd, obstarají SÚS Kroměřížska, Slovácka, Zlínska a Valašska. Na zimu mají podle Mráčkové připraveno na 13 skládkách 11 031 tun posypové soli a 17 960 tun kamenné drti.

O silnice nižších tříd se v kraji postará 62 sypačů, 78 traktorových radlic, 40 nakladačů a 13 kusů těžké techniky, jako jsou například sněhové frézy. Solením budou silničáři udržovat 768,7 kilometru silnic nižších tříd, kamennou drtí 913,2 kilometru. „Při maximálním nasazení může být do zimní údržby silnic zapojeno až 308 pracovníků,“ uvedla Mráčková.

Uplynulá zima 2019/2020 stála Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK), které se o silnice nižších tříd stará, 63,9 milionu korun, o rok dříve to bylo 110,5 milionu. Průměrné náklady na zimní údržbu silnic druhé a třetí třídy se ve Zlínském kraji pohybují kolem 90 milionů korun.

Na dálnici D55 a silnicích první třídy v délce 382,4 kilometru bude v regionu zajišťovat zimní údržbu společnost AVE CZ odpadové hospodářství ve spolupráci s jednotlivými SÚS. Podle mluvčí AVE CZ Pavly Iváckové bude mít konsorcium k dispozici 500 tun kamenné drti a nejméně 9306 tun posypové soli. „Smlouva nám ukládá minimální množství 6410 tun soli, ale na našich skladech máme již nyní o něco větší zásoby, protože se snažíme udržovat vždy rezervu,“ řekla dnes ČTK Ivácková.

O údržbu D55 a silnic první třídy v kraji se v zimním období postará 31 sypačů, 26 traktorových radlic, tři sněhové frézy a tři šípové pluhy.

Společnost AVE CZ v konsorciu s dalšími firmami vyhrála tendr na zimní a letní údržbu silnic první třídy a dálnic ve Zlínském kraji na období let 2017 až 2025. Hodnota zakázky je 456 milionů korun bez DPH. Náklady na zimní a letní údržbu silnic prvních tříd a dálnice D55 v regionu přesáhly od listopadu minulého roku do března letošního roku 28,8 milionu korun.

Nové období zimní údržby silnic začíná 1. listopadu. Od tohoto dne až do konce března budou v kraji fungovat v nepřetržitém provozu dispečinky zimní údržby. Silničáři budou připraveni podle počasí vyjíždět.

Reklama

Doporučované