25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Nejhorší ministr odchází s řádem

31.10.2020

Pokud se ministrem vlády, tj. nejvyšším politikem resortu, stane člověk, který na politiku z vysoka kašle, může skončit s virtuálním řádem poté, co vládu neskutečně poškodil.

Zdá se téměř jisté, že výměna na postu ministra zdravotnictví proběhla mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem ve stylu „něco za něco“. Já ti povolím nového ministra a tomu starému za to udělím řád na odchodnou. Je to unikátní, až bizarní situace. Člověk, který současnou vládu stáhl do politického bahna, dostává nejvyšší státní vyznamenání za způsob, s jakým zvládl jarní fázi covidové pandemie.

Ve čtvrtek 29.10.2020 byl prezidentem republiky jmenován nový ministr zdravotnictví. Ten odcházející má na svědomí největší propad volebních preferencí hnutí ANO kvůli řadě kroků, které popíraly to, co tvrdil před desítkami hodin. V posledním dnu v úřadu ještě stačil dotlačit ministra školství k prodloužení zákazu výuky na základních školách, i když před třemi nedělemi tvrdili (oba ministři, školství i zdravotnictví), že se základní školy otevřou 2. listopadu „za jakékoliv epidemiologické situace“.

Těchto Prymulových „perliček“ jsme zažili desítky. Vskutku „skvělým“ začátkem jeho působení ve vládě bylo rozhovor pro Respekt, medio, které vládu a Babiše zvláště nepodporuje a využívá každého jejího zaváhání k tvrdé kritice. Právě tam oznámil - bez porady s vládou - své první kroky ve funkci, které směřovaly k úplnému uzavření ekonomiky. Stalo se to jen několik desítek hodin od jmenování do funkce, kdy tvrdil, že ekonomiku v žádném případě poškodit nechce.

Respektu podal i „vysvětlení“ svého jednání v restauraci v době zákazu normálního provozu restaurací, a to s Jaroslavem Faltýnkem. Pořádnou ostudu si uřízl i za způsob mlžení kolem této schůzky, když prohlásil, že byl v „prostorách kapituly“, což sice byl, ale celý prostor má pronajatý právě ona „světoznámá“ restaurace. Nicméně, vůbec nevylučuji, že se Faltýnek pro Babiše „obětoval“ a vylákal Prymulu na tuto urgentní schůzku právě proto, aby ho zdiskreditoval. Premiérovi totiž už před volbami došlo, že s Prymulou příští volby do poslanecké sněmovny prohraje. To, když těsně před krajskými volbami Prymula oznámil záměr sdělovat hostinskému adresy a telefony, což Babiš „rázně“ odmítl. Pak ale souhlasil s úplným uzavřením hospod kromě výdejových okének.

Za skandální pak považuji Prymulovo expozé pro ČT, v němž prohlásil, že má „právní rozbor“, že se ničeho na schůzce s Faltýnkem nedopustil, tj. že nic neporušil. Připustil ale „politický“ dopad svého činu. On, který až do této chvíle tvrdil, že ho politika nezajímá?

Roman Prymula tak odchází z vlády po pěti nedělích a s ostudou. Virtuální řád, kterým ho Zeman ocenil, je sice krásná náplast na jeho bolístky, ale zato až se budou metály a řády rozdávat „prezenčně“, bude Prymula v mnohem horší pozici. Je docela možné, že na něj a jeho dceru média ještě něco vyšťourají ve stylu zprávy o tom, že jeho dcera s firmou s obratem sta tisíc dostala dotaci přes půl milionu.

Měli jsme několik ministrů zdravotnictví, kteří si počínali ve funkci všelijak. Zatím jsem jako nejhoršího ministra vnímal Tomáše Julínka – ten ale dělal věci přeci jenom po poradě ve vládě, i když se mu obhajoba poplatků u lékaře nedařila. Prymula Julínka trumfnul ve všem – a zatímco Julínek slovo o tom, že poplatky nezruší, dodržel, Prymulovo slovo nestálo ani za fajfku tabáku.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz