Finanční správa zveřejnila formulář oznámení pro DAC 6

Finanční správa zveřejnila formulář oznámení pro DAC 6

Blíží se termín prvního povinného reportu “optimalizačních” schémat s mezinárodním prvkem. Jde o novou povinnost, kterou musí poplatníci plnit sami nebo prostřednictvím svých poradců, a to i se zpětnou účinností.

Vzhledem k blížícím se lhůtám pro podání oznámení o přeshraničních uspořádání tzv. DAC6, finanční správa na portále EPO zveřejnila oznamovací formulář pro povinné reportování.

Kdy musíte podat oznámení?

Oznámení bude povinné v případech transakcí s mezinárodním prvkem, u kterých dojde k naplnění charakteristických znaků. Zčásti se může jednat o uspořádání, která jsou zpřístupňována z důvodu daňové optimalizace, zčásti se může jednat i o transakce, které bude nutné oznámit již ze své podstaty bez splnění dodatečných testů.

První oznámení budou podávána již ke konci ledna 2021 resp. konci února 2021. Daňové subjekty by neměly zapomínat, že oznámení se na ně mohou vztahovat i retroaktivně, pokud byl první krok k zavedení učiněn po 25. červnu 2018.

Pozor na pokuty

Přestože by vám měl váš poradce povinnost oznámení komunikovat, doporučujeme se ujistit, že dojde k oznámení všech transakcí, které být oznámeny musí a vyhnout se tak riziku sankcí, které se mohou vyšplhat až do výše 500 000 Kč.

Pokud si nejste jisti s určením povinnosti reportovat přeshraničních uspořádání, ozvěte se nám a společně váš případ posoudíme a pomůžeme i s případným oznámením.