Hlavní obsah

„Nakažlivá kryso.” Španělští zdravotníci dostávají výhružné vzkazy od sousedů

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Španělští zdravotníci, pracovníci v supermarketech a samotní covidoví pacienti uvedli, že dostávají od sousedů urážlivé zprávy, ve kterých je lidé obviňují z šíření koronaviru. Informoval o tom španělský deník El País.

Foto: Reuters

Španělská lékařka v ochranném obleku

Článek

Gynekoložka Silvana Boninová z Barcelony byla zrovna na cestě do práce, když zjistila, že jí někdo posprejoval auto. „Nakažlivá kryso,” stálo na vozidle.

„Nejdříve jsem tomu nemohla uvěřit, nerozuměla jsem tomu,” řekla. Byla překvapená a smutná, že se stala terčem takového útoku.

Auto bylo zaparkované ve společných garážích budovy, ve které Silvana bydlí. Útočník ji také propíchl dvě pneumatiky. K tomu, aby případ nahlásila na policii, ji přemluvil až manžel.

Gynekoložka neví, kdo jí auto mohl poškodit. S největší pravděpodobností se ale podle ní jednalo o jednoho ze sousedů. „Myslím, že je to odporné, a lituju těch, kteří něco takového dělají,” vysvětlila.

Madrid vyšle o Dušičkách nad velké hřbitovy špehovací drony

Koronavirus

Najděte si jiný domov, vyhrožují

Zmíněný případ není zdaleka jediný, který se v poslední době ve Španělsku odehrál. Když řekla zdravotní sestřička Clara Serranová svým spolubydlícím, že je pozitivní, její domácí ji požádal, aby byt okamžitě opustila.

„Řekl mi, že jsem sobecká, protože vzhledem k práci, kterou mám, bylo jasné, že se nakazím,” uvedla. Podle svých slov vždy dodržovala protikoronavirová opatření a se svými spolubydlícími se v době pandemie stýkala minimálně. „Do kuchyně jsem si chodila jenom vařit, jinak jsem jedla ve svém pokoji,” popsala.

Španělsko zploštilo křivku. Na rozdíl od Česka začalo školní rok v rouškách

Zahraniční

„Přijela policejní hlídka, která jim vysvětlila, že mě nemůžou vyhodit. Ale pan domácí trval na tom, abych odešla,” uvedla Clara. Nakonec jí pomohly zdravotnické odbory, které ji přemístily do blízkého hotelu, kde pobývají pacienti s covidem. „To samé se stalo nějakému dalšímu člověku, který neměl kam jít a spal v autě, i když měl horečku,” dodala.

Policejní komisařka María Pilar Alluéová takováto jednání Španělů odsoudila. Podle ní jde o zločinny z nenávisti.

S nenávistnými vzkazy a diskriminací se musí v poslední době potýkat také další zdravotnický personál, ale i medici nebo prodavači v supermarketech. El País například uvádí příklad nakažené ženy, které sousedé ze strachu postříkali dveře savem.

Vesničky kolem Madridu se dokázaly viru ubránit

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám