Hlavní obsah

Mini Countryman nově přichází s dakarskými geny

Foto: Mini

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mini Countryman je největším modelem v nabídce britské automobilky. Dodává se i s pohonem všech čtyř kol a takovéto ježdění v zimě po horách nebo cestu lesem zvládne bez větších problémů. V úpravě týmu X-raid ale jeho možnosti i vzhled násobně převyšují původní model.

Článek

Německý tým X-raid se účastní slavného dakarského závodu. Majitelé firmy jsou majoritním akcionářem v BMW, takže není divu, že jejich upravené Mini Countryman bylo posvěcenou samotnou automobilkou.

Vozy Mini Countryman působily coby doprovodná (ale i závodní) vozidla na Dakaru a tak ostřejší provedení s odkazem na slavný závod je logickým krokem. Mimochodem, od roku 2012 zvítězil tým X-raid na Dakaru celkem pětkrát a bylo by škoda toho nevyužít.

Největší změnou, které si okamžitě všimnete, je vyšší světlá výška, která je proti základní verzi o 40 mm vyšší. Je to kvůli větším ráfkům s off-roadovými pneumatikami s většími bočnicemi. Blíže nespecifikované změny se udály rovněž na podvozku.

Specialitou jsou rallyová kola, která obouvají terénní pneumatiky Cooper Discover AT 3 o rozměru 235/60 R17. Firma uvádí, že při poškození prstence ráfku není nutné měnit celé kolo.

Přestavba je postavena na verzi S s dvoulitrovým benzínovým motorem (141 kW a 281 Nm), který je standardně spojen s pohonem všech čtyř kol a standardně dodávanou automatickou převodovkou. Přímo řazenou má s tímto motorem jen verze s pohonem přední nápravy.

O dalších úpravách se německá firma nezmiňuje a pokud nepočítáme oranžové polepy, mělo by se jednat o standardní verzi. Samozřejmě, s dakarskými doprovodnými vozy tuto úpravu nelze úplně srovnávat. Extrémní tuning ale X-raid umí a není náhodou, že se specializuje na vozy BMW a hlavně Mini. Jejich závodní verze Mini Countrymana nebo bugina postavená na základech Mini JCW vypadají skvěle.

Oficiálně prostřednictvím sítě Mini koupit tento model nejde, pokud ale po něm hodně toužíte, můžete zkusit zatelefonovat do německé firmy X-raid a domluvit se. Předpokládáme, že individuální přestavby realizovat budou. Byla by to škoda, žádný Countryman nevypadá tak stylově jako tahle verze.

Reklama

Načítám