Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Svět

‚Nový globální rekord.‘ Spojené státy za den zaznamenaly bezmála 100 000 případů koronaviru

Lidé čekají na výdej ochranných pomůcek v newyorské čtvrti Harlem. foto: ČTK/AP

Washington - Ve Spojených státech se dál zvyšují přírůstky u statistiky nákaz koronavirem SARS-CoV-2. Podle deníku The New York Times (NYT) bylo v pátek v zemi nahlášeno 98 859 pozitivních testů a denní bilance tak byla podruhé za sebou nejvyšší od začátku pandemie covidu-19. Za celou dobu šíření nemoci se nákaza koronavirem v USA potvrdila u více než devíti milionů lidí.
  7:21

Přes USA se valí další vlna covidu. Kosí také voliče z klíčových států, kteří brzy rozhodnou o prezidentovi

Nový rekordní přírůstek hlásila v noci i Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), jejíchž 9 .774 nových infekcí ovšem ještě nepředstavovalo konečný páteční součet. Agentura Reuters dokonce psala o 100 233 potvrzených nákazách z uplynulého dne, USA podle ní stanovily nový globální rekord v počtu pozitivních testů za 24hodinový úsek v jediné zemi.

Zdravotnice v New Yorku trénuje členy národní gardy USA, kteří budou testovat...
Letka Thunderbirds amerického letectva proletěla v poledne nad New Yorkem v...

Spojené státy zažívají těsně před vyvrcholením letošních voleb znepokojivý vývoj epidemické situace. Denní počty nákaz poslední dva týdny prudce rostou a týdenní průměr už šplhal k hranici 80 000 případů denně. Nárůst lze částečně připisovat neustálému navyšování počtu prováděných testů, nepříznivý trend ale potvrzuje vývoj statistiky hospitalizací. Podle Iniciativy The COVID Tracking Project počet nemocničních lůžek obsazených pacienty s covidem-19 za měsíc narostl asi o 15 000.

Za poslední dva týdny narostly také počty úmrtí připisovaných nemoci z koronaviru. Na přelomu září a října přibývalo zhruba 700 obětí epidemie denně, nyní je podle NYT průměrný přírůstek těsně nad 800. Celkově evidují USA v souvislosti s koronavirem bezmála 230 000 mrtvých, v zemi s přibližně 330 miliony obyvatel se nákaza potvrdila v 9 044 255 případech, uvádí JHU.

Ve Spojených státech se aktuálně mluví už o třetí vlně koronavirové epidemie. Agentura AP si všímá, že i přes závažnost situace v mnoha státech nepřichází tak tvrdá opatření, jaká byla k vidění na jaře nebo v létě. Apely ze strany zdravotnických expertů podle páteční analýzy naráží na „únavu veřejnosti, skepticismus a politické kalkulace“.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!