Italské déjà vu. Země znovu bojuje s koronavirem a opět má problémy

Horizont ČT24: Itálie bojuje s druhou vlnou koronaviru (zdroj: ČT24)

V Itálii, kterou koronavirus v zimě zasáhl jako první evropskou zemi, se epidemie znovu šíří nebezpečně rychle. Za poslední den v zemi přibylo přes 31 tisíc nových případů. Vláda zpřísňuje opatření a zavádí částečné zákazy vycházení. Tentokrát se ale její kroky setkávají s velkými protesty. Úřady přesto nevylučují nutnost nové celostátní uzávěry.

K italským nemocnicím znovu přijíždějí ve stále kratších intervalech sanitky s covidovými pacienty. Lékaři a zdravotní sestry po půl roce zase slouží i šestnáct hodin v kuse v neprodyšných oblecích. Nejen v Lombardii, ale i na jihu země, který epidemie na jaře výrazněji nezasáhla.

Ještě v září se přitom vláda chlubila, jak obtížnou situaci zvládla a jak se poučila a připravila na novou vlnu. Sliby ovšem zdaleka nesplnila. Místo 400 tisíc testů denně jich zdravotníci provedou jen třetinu a stojí se na ně dlouhé fronty.

Počet lůžek na jednotkách intenzivní péče se sice zvýšil z pěti tisíc na sedm a půl, plán ale zněl devět. „Lombardie je velká jako Česká republika, přesto je zde jen tisíc lůžek pro intenzivní péči,“ říká konzul v Miláně Jiří Kuděla. Znovu v zemi také chybí roušky a ochranné prostředky pro zdravotníky.

„Prožíváme nové drama. Takovou křivku nových infekcí nezvládne žádný zdravotní systém, nejen ten italský,“ varuje zvláštní komisař pro covidovou krizi Domenico Arcuri.

Epidemie se vrátila, i když lidé roušky v létě neodložili

Za poslední tři týdny stoupl počet nakažených osminásobně. Navzdory tomu, že třeba roušky v uzavřených prostorách a dopravních prostředcích lidé disciplinovaně nosili celé léto. Kabinet proto zavedl další omezení. Noční zákaz vycházení vyprázdnil nejen Milán, ale už i Řím. Od pondělí navíc musí všechny kavárny a restaurace zavírat už v 18 hodin.

„Čelíme nepříteli, který nás nutí o krok ustoupit. Musíme proto změnit některé naše zvyky a chování,“ nabádá premiér Giuseppe Conte.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zemi opět hrozí lockdown

Dotčení podnikatelé ale nemají pro takový postup pochopení. V Římě provozovatelé pohostinství demonstrativně prostřeli na zemi, kam je podle nich vládní nařízení srážejí. Řada podniků napříč všemi odvětvími jen stěží přežila jarní uzávěru. Teď se bojí, že skončí úplně.

Nespokojenosti využívá i krajně pravicová opozice k protivládním protestům, které ve velkých městech včetně metropole Říma opakovaně přerostly v násilnosti.

Premiér Conte navzdory sílící kritice zvažuje další zpřísnění. Oznámí je nejspíš už příští týden. Vedou ho k tomu data, která začínají naplňovat nejčernější předpovědi. Úřady by mohly zavřít třeba školy. Některé z nich už proto hledají jinou formu výuky.