Hlavní obsah

Můžeme rozhánět rodiny u vánočního stromečku, hrozí britská policie

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská policie zveřejnila plán, jak si poradit o Vánocích v případě, že budou domácnosti porušovat nařízení o setkání maximálně šesti lidí. Ačkoliv se policejní oddělení napříč Británií shodují, že nucený zásah v domácnostech je až na posledním místě, v případě nekázně občanů k tomu může dojít.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V průzkumu, který provedla britská společnost YouGov, plánuje až pětina Britů během vánočních svátků nedodržovat vládní nařízení o setkávání maximálně šesti lidí, pokud tou dobou bude stále v platnosti.

Na zveřejněná čísla reagovala policejní oddělení napříč Velkou Británií. „Vymáhání je sice vždycky až poslední možnost, ale bude použito tam, kde se nebude dát nic jiného dělat,” varovala třeba Jane Kennedyová, mluvčí policejního oddělení z hrabství Merseyside, ve kterém leží například téměř milionový Liverpool.

Britský student chce žalovat policii. Překazila mu koronapárty

Koktejl

Na tom, že policejní síla bude použita až jako opravdu poslední možnost, se ostatně shoduje většina policejních oddělení, která o plánované situaci hovořila.

„Chápeme, že svátky jsou obdobím, kdy chtějí být občané se svými blízkými a společně oslavovat. My ale musíme dodržovat zákony a nařízení. Každý má svoji roli, jak ochránit svoje okolí a snižovat riziko přenosu viru. Hlavní rolí policie zůstává domluva, prevence a motivování lidí, aby nařízení dodržovali,” uvedla ve svém prohlášení Národní rada policejních velitelů (NPCC).

I Britové mají svého Prymulu. Ministr zdravotnictví opět porušil pravidla

Evropa

„Pokud ale budeme mít důvodné podezření, že se uvnitř koná setkání více než šesti lidí, a nezabere upozornění, pak policie zasáhne,” uvedl David Jamieson z policejního oddělení z hrabství West Midlands. Bez nadsázky by tak mohlo dojít k situaci, kdy policie bude rozhánět rodinné sešlosti u vánočního stromečku.

Ne všechna oddělení však ve svých prohlášeních hovořila o nejradikálnějších zákrocích. V hrabstvích jako Cumbria, Norfolk, Hertfordshire, Devon či Cornwall bude policie údajně postupovat citlivě. O rozhánění sešlostí v těchto hrabstvích nepadlo ani slovo.

Anketa

Budete letos slavit Vánoce v užším kruhu?
Ano, pouze v rámci jedné domácnosti
35,8 %
Ne, setkám se se širší rodinou či přáteli
53,8 %
Ještě jsem o tom nepřemýšlel/a
10,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2528 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám