S Blankou Stárkovou o knize Abela Posseho Che Guevarův Pražský příběh

31. říjen 2020

V sobotu 31. října vysíláme reprízu Autogramiády na Vltavě o knize argentinského spisovatele Abela Posseho, vysílanou v roce 2013. Román vydalo nakladatelství Garamond. S překladatelkou knihy Blankou Stárkovou, která tuto středu byla oceněna státní cenou za překladatelské dílo, rozmlouvá redaktor Jiří Kamen. Poslouchejte on-line dva týdny po odvysílání.

V životopise Ernesta Guevary zůstává stále neprobádaná jedna významná kapitola: jeho tajný pobyt v Praze v první polovině roku 1966. Revolucionář tu pod falešnou totožností a se změněným vzhledem strávil několik měsíců po krachu své revoluční mise v Kongu a před posledním tažením v Bolívii, kde 9. října 1967 skončil i jeho život. Z Prahy se vší pravděpodobností řídil přípravu bolivijské akce, která se podle jeho představ měla stát ohniskem revoluční přeměny Latinské Ameriky a definitivního světového střetu mezi kapitalismem a socialismem.

Guerrillero Heroico: Che Guevara, 1960

Nejasné epizody z Guevarova života, k níž stále ještě chybí dokumentace, využil argentinský prozaik Abel Posse k pokusu přiblížit se revolucionářově osobnosti. Své literární pátrání buduje na několika otázkách: Jak Guevara v Praze žil? Konfrontoval se s každodenností československého socialismu? A jak to, že neexistují žádné (známé) Guevarovy osobní záznamy z Prahy, jestliže si skutečný Che za každé situace vedl deník, psal úvahy a poznámky?

Čtěte také

Autorův románový Guevara, kterého v Praze sledují tajné služby všech mocností, si píše takový glosář (Pražské sešity), jehož kopie se později, po roce 1989, stane obchodním artiklem pro bývalého příslušníka StB. Vede polemiky se svými krycími osobnostmi, buržoazními obchodníky. Setkává se s mladými českými hispanisty, studenty pražské Filozofické fakulty, kteří ho zasvěcují do socialistické reality. Buduje svou vlastní agenturní síť. Připravuje revoluční akci v Bolívii…

Posse využívá přímá svědectví i představivost, mísí dokumentární postupy s fikcí, dějiny s alternativními dějinami. Leccos z toho, co v jeho románu čteme, se opravdu stalo, leccos by se bylo docela dobře mohlo stát. Fakta o Guevarově tajném pobytu v Praze už v našich archivech zkoumají čeští historici. Spisovatelovou výsadou je hledat za fakty Guevarovu osobnost i vyhrotit polemiku mezi neúprosným revolučním idealismem a neheroickou spotřební praxí kapitalismu. Argentinský spisovatel a diplomat Abel Posse působil v 90. letech 20. století jako velvyslanec své země v Praze, kde pro sebe Guevarův „pražský příběh“ objevil.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.