Francouzská policie zadržela po útoku v Nice dalšího člověka. Proti karikaturám se vymezil toulouský arcibiskup

Třetího člověka zadržela francouzská policie v souvislosti s teroristickým útokem v bazilice v Nice. Policie jej přistihla na místě, kde bydlí další ze zadržených. Při čtvrtečním útoku zahynuli tři lidé, muž podezřelý z jeho spáchání je ve vážném stavu v nemocnici. Kritiku zatím vzbudila slova toulouského arcibiskupa, podle kterého by měla mít svoboda slova hranice a karikatury islámského proroka by se neměly používat při výuce ve škole.

Francouzská policie zatím v souvislosti s útokem v Nice zadržela podezřelého, kterého při zásahu postřelila a je v nemocnici, a další tři lidi.

Zatím posledního, třiatřicetiletého muže policisté přistihli v bydlišti předchozího zadrženého, podle agentury Reuters se tak stalo v pátek večer. „Snažíme se objasnit jeho roli v tom všem,“ řekl policejní zdroj agentuře AFP.

Před ním zadrželi nejprve 47letého muže, který byl s pachatelem ve styku, a následně ještě pětatřicetiletého muže, který je podezřelý, protože se den před útokem setkal s pachatelem.

Ve čtvrtek útočník – policie podezírá jednadvacetiletého Tunisana, který se do Evropy dostal v září – zabil v kostele nožem dvě ženy a jednoho muže.

Šlo o druhý útok nožem ve Francii za dva týdny. V polovině října zabil čečenský terorista na předměstí Paříže učitele, který při výuce konceptu svobody slova ukazoval žákům karikatury proroka islámu Mohameda publikované původně v dánském deníku Jylland-Posten a později ve francouském listu Charlie Hebdo. Prezident Emmanuel Macron se pro svobodu slova, která podle něj zahrnuje i právo na zveřejňování podobných karikatur, také vyslovil.

S tím ale nesouhlasí toulouský arcibiskup Robert Le Gall. V pátek řekl, že „svoboda slova má hranice a že z náboženství se nesmí dělat legrace, protože pak jsou z toho takovéto následky“. „Je třeba to mírnit, protože ty karikatury nemíří jenom na muslimy, ale také na křesťanskou víru,“ řekl arcibiskup. Domnívá se, že jejich použití při školní výuce „přilévá oleje do ohně“.

Proti arcibiskupovým slovům se okamžitě vymezil šéf levicové strany Nepodrobená Francie Jean-Luc Mélenchon, podle nějž došlo na „tasení dýk“. „Arcibiskup omlouvá zločiny,“ napsal na Twitteru.