Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři varují před sýry z Lidlu. Mohou obsahovat bakterie E.coli a listérie

Lidl
Lidl
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Veterináři varují před dvěma druhy sýrů, které prodával řetězec Lidl. Jde o brie od francouzského výrobce, která obsahoval škodlivý verotoxin produkovaný bakteriemi E. coli. Může způsobit průjmová onemocnění, Lidl jej z Německa přijal 200 kilogramů, prodejce jej stahuje z trhu. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Zároveň také varoval před nizozemským kozím sýrem Milbona, mohl obsahovat bakterie listérie.

Francouzský sýr od výrobce Fromtome a dodavatele JERMI Käsewerk GmbH se v ČR prodával v říjnu, zákazníci jej mohou vrátit v místě prodeje. Závadná šarže je 2009281332. Lidl o stahování produktu informoval také na svém webu. Datum minimální trvanlivosti výrobku Milbona - Brie de Nangis končí 31. října. O toxinech v potravině se veterináři dozvěděli od německých kolegů.

U druhého sýru "Milbona" Ziegenrolle, aromatická - krémová, kozí rolka z Nizozemska nejdřív Němci varovali před šarží o velikosti 4000 balení. Tu se podařilo celou zadržet, nebyla ze skladů řetězce distribuovaná dále. Aktuálně ale Německo rozšířilo varování. "Jelikož existuje podezření, že listerie by mohly obsahovat i další šarže téhož výrobku, jsou z trhu stahovány všechny šarže produktu bez rozdílu," dodal mluvčí. Jak velké množství zboží od výrobce JERMI Käsewerk GmbH se prodalo zatím veterináři šetří.

Bakterie listerie se nacházejí v půdě, fekáliích i ve vodě. Vyvolávají onemocnění, které má ve většině případů mírný průběh a jehož symptomy se podobají chřipkovým. Nebezpečné ale může být u těhotných nebo u lidí s oslabenou imunitou.

Témata:  Lidl

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy