Předvečer Všech svatých jedině s horory aneb jaké hvězdy jsou kultovními halloweenskými celebritami

Předvečer Všech svatých jedině s horory aneb jaké hvězdy jsou kultovními halloweenskými celebritami
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Horory patří k Halloweenu stejně jako dýně či kostlivci. Někteří herci se zapsali do historických knih jako významné obličeje hororových klasiků. Ať už upíři nebo šílení profesoři: každou postavu dokážeme zařadit k jedné legendární osobě. Toto je výběr těch nejlepších hororových herců.

Robert Englund

Možná si jen málokdo dokáže z patra vybavit obličej Roberta Englunda. Přesto je známý na celém světě i když pod jiným jménem. Englund totiž ztvárnil Freddyho Kruegera, brutálního zabijáka žijících v nočních můrách dětí. Popálený a dlouhými drápy vybavený vrah nás terorizuje v celkem osmi dílech řady „Noční můra v Elm Street“. Později byl Englud vidět i v menších rolích v béčkových hororech jako třeba „Placid lake“ či „Striptérky vs. Vlkodlaci“.

Boris Karloff

Boris Karloff se zapsal do dějin jako první světoznámý představitel Frankensteinovy příšery ve filmu „Frankenstein“ z roku 1931. Jeho dokonalé ztvárnění smutné a němé příšery herce zviditelnilo a vystřelilo mezi hvězdy. Následovaly další snímky se známým monstrem. Frankensteinova nevěsta patří dodnes mezi kultovní filmy.

Bela Lugosi

Pokud budeme hledat klasického upíra, který je lehce bledý, vždy upravený, v peleríně schovaný, krvelačný, ale současně i zdvořilý a jako gentleman se chovající hrabě Dracula, nemůžeme opomenout herce Belu Lugosiho. Maďarský herec se jako Dracula objevil na velkém plátně v roce 1931 (stejně jako Karloff), a od té doby formoval známého upíra do takového tvaru, jak ho teď známe. Pokud tedy pomineme třpytící se upíry ze „Stmívání“.  

Christopher Lee

Společně s Lugosim se právě britský herec Christopher Lee postaral o popularitu upíra Draculy. On byl první, kdo měl ve filmu typické upíří špičáky.

Také si zahrával se zajímavým rumunským akcentem, který je v dnešní době pro upíry typický.

Vincent Price

O proslavení charakteru šíleného vraha či mstícího vraha se postaral legendárn herec Vincent Price. Je asi nejznámějším představitelem bláznivých gentlemanů, kteří šíleností oslepli a vyžívají se v kreativních vraždách. Ať už v „Krvavém divadle“, „Domu hrůzy“ nebo „Ohavnému Dr. Phibesu“ – všude vymýšlí elegantní Price velmi zajímavé způsoby, jak zavraždit své nepřátele. I on si později zahrál Draculu a v posledních letech namluvil několik strašidelných či hororových audio knih.