Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Aktualizováno: Zemřel Sean Connery, první James Bond

Aktualizováno: Zemřel Sean Connery, první James Bond
zdroj: Profimedia

Ve věku 90 let zemřel skotský herec Sean Connery, první a také nejlepší agent 007. 

Uzavřel se život herce, který byl pokládán za 'jediného pravého' Jamese Bonda. Do hereckého nebe odkráčel Sean Connery - patriotický Skot, který miloval whisky (samosebou skotskou), krásné ženy, golf, fandil fotbalovému Glasgow Rangers, věnoval se charitě a usiloval o nezávislé Skotsko. 

Hrál v sedmi dílech bondovské série, ale je znám i z jiných rolí, například ze snímků Neúplatní, Indiana Jones a Poslední křížová výprava, Robin Hood nebo Jméno růže.

Legendární slova "Bond, James Bond", pronesl poprvé v roce 1962 při natáčení první ze svých bondovek Dr.No. V konkurzu na Bonda, ačkoli neprofesionál, tehdy zvítězil před Cary Grantem, Rexem Harrisonem i Rogerem Moorem.

zdroj: YouTube

Postavu špióna s povolením zabíjet, elegantního svůdce schopného s přehledem vyřešit tu nejzapeklitější situaci a ještě přitom trousit humor, vytvořil v šesti filmech: Dr. No (1962), Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), Žiješ jenom dvakrát (1967) a Diamanty jsou věčné (1971) a v jednom remaku z roku 1983. Bondovi byl vděčný, ale také prohlásil, že "na to, aby člověk roli Bonda zvládl, stačí dobrá kondice a umění líbat".

Rolí Bonda zahájil hereckou kariéru, která desetiletí. Connery byl během ní oceněn Oscarem (za roli ve filmu Neúplatní, kde hrál neúplatného policistu Jima Maloneho), dvěma cenami Bafta a třemi Zlatými glóby.

Stanice BBC připomíná, že Conneryho život nezačínal v rychlých autech, za přítomnosti krásných žen a whisky. Narodil se v rodině katolického továrního dělníka a protestantské uklízečky v Edinburghu, ze školy odešel ve třinácti letech, začal s donáškou mléka a leštěním rakví. Pak vstoupil do královského námořnictva, kde pobyl tři roky.

Jeho snem bylo stát se profesionálním fotbalistou, anebo kulturistou. Nakonec si ale řekl, že tyto kariéry by neměly dlouhého trvání, a tak se rozhodl stát hercem. Hrál vedlejší role v deseti béčkových filmech. Pak dostal šanci jako Bond...

V roce 2000 ho královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu. V srpnu oslavil 90. narozeniny. 

Sean Connery zemřel v noci na sobotu na Bahamách, kde v posledních letech žil. 

Zdroje:
ČTK, BBC