Jindřich Berounský: Skandální selhání Ministerstva dopravy a čím dál větší chaos na železnici

31.10.2020 15:49

V tomto týdnu se obrátilo dvanáct odborových svazů na vicepremiéra a ministra dopravy Karla Havlíčka, aby kvůli lince R14 Pardubice – Liberec – Ústí nad Labem přehodnotil 5. října oznámený výběr dopravce Arriva, ke kterému dospěl po sérii netransparentních kroků odboru veřejné dopravy Ministerstva dopravy (MD), a nechal vypsat řádnou veřejnou soutěž.

Jindřich Berounský: Skandální selhání Ministerstva dopravy a čím dál větší chaos na železnici
Foto: archiv
Popisek: Železniční doprava - ilustrační foto

V souvislosti s oznámeným výběrem dopravce Arriva se v médiích objevily velmi unáhlené informace, že na lince R14 bude s novým jízdním řádem od 13. prosince jezdit Arriva, ale nejde předjímat a toho času jde o nepravdivé informace. Díky nezákonnému postupu ministerstva jako zadavatele, o který se zajímají orgány činné v trestním řízení, došlo k návrhu na zahájení řízení o přezkoumání jeho úkonů u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud žijeme v právním státě, budou od 13. prosince pokračovat na lince R14 České dráhy.

Příběh manipulací, vedoucích k výběru již dávno domluveného dopravce Arrivy, odkrývá rezignaci odboru veřejné dopravy na jakékoliv zákony a lhůty pro sestavu jízdních řádů, ale také vliv soukromého sektoru, který ministerstvo paralyzoval.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Česká republika je evropským rekordmanem v pohrdání vlastními zákony a lhůtami, když ještě na přelomu října a listopadu není u dálkové dopravy a rychlíků objednávaných státem jasné, kdo bude jezdit od letošního 13. prosince ve 2hodinovém intervalu na 274 km rychlíkových linek!

Marast, do jakého veřejnou dopravu soukromým sektorem paralyzovaný odbor veřejné dopravy MD dostal, nejlépe dokazuje veřejně přístupný dokument na webu MD, který se jmenuje Koncepce veřejné dopravy 2020 – 2025 s výhledem do roku 2030. Ten bez rozpravy schválila 12. října Vláda České republiky a vůbec si nevšimla, že nejde o žádnou koncepci, ale slepenec popisu stavu, přehlídku názorů a odporujících si variant, kteréžto svým provedením význam slova koncepce potírají.

Zásadní potíž je v tom, že podle zákona o veřejných službách mají být s touto koncepcí v souladu plány dopravní obslužnosti území našich územně správních celků – tedy hlavně krajů a krajské plány dopravní obslužnosti musí být do souladu s koncepcí veřejné dopravy státu uvedeny do 1 roku ode dne schválení. Kraje však vůbec nemají na co navázat, takže jde očekávat, že se ještě více v duchu současného trendu nepovedené regionalizace osamostatní a výsledkem může být až 13 různorodých systémů dopravy a tarifních podmínek na malém území, které je pod rozlišovací schopnost Evropy.

Jindřich Berounský
Svaz Odborářů Služeb a Dopravy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…