Ivo Pospíšil
31. října 2020 • 16:53

Biatlon už za měsíc. Česká izolace, více střelby i MS 2024 v Novém Městě

Vstoupit do diskuse
0
  • Už za měsíc startuje nová biatlonová sezona. Jaká bude?Už za měsíc startuje nová biatlonová sezona. Jaká bude?FOTO: Koláž iSport.cz

    Rychle běžet, přesně střílet. Teď aby ale ke svému receptu na úspěch připojili novou tezi: nechytit koronavirus! „Nikdo nechce riskovat, že jeho dřina přijde vniveč,“ nechal se slyšet trenér českých biatlonistů Ondřej Rybář čtyři týdny před startem SP. V přípravě využívali vlastní kuchaře a dodržovali přísná opatření. Přesto vědí, že až se sezona rozjede, do některých destinací vůbec nezavítají…

    Když v březnu končili sezonu, byli jedni z prvních, kteří okusili zpřísněná opatření kvůli koronaviru. Závodili v Novém Městě na Moravě bez fanoušků a závěrečný podnik v Oslu jim úplně zrušili. Jenže i teď, osm měsíců poté, se situace moc nezměnila. Do nové biatlonové vřavy zbývá osmadvacet dní a už teď je jasné, že bude jiná než dřív. Výrazně opatrnější.

  • Kalendář plný změn: bez Švédska i Francie

    Malebný Östersund? Přírodní Le Grand Bornand? Nebo divácká superkulisa v Ruhpoldingu? To vše tuto sezonu „zahučí“. Kvůli hrozbě koronaviru se IBU rozhodla omezit cestování závodníků a nastavila systém dvou dílů na jednom místě. Místo Švédska se tak SP otevře na konci listopadu dvěma podniky ve finském Kontiolahti, za Francii převezme závody rakouský Hochfilzen a v lednu bude hlavním dějištěm dvou dílů Oberhof. Doporučeno je přesouvat se autem. A jak na tom bude v březnu Nové Město na Moravě a co cesta na olympijskou „prubu“ do Pekingu? O tom se rozhodne do konce listopadu. Co se týče vstupů diváků na tribuny, vše půjde podle nařízení daných zemí.

    Program SP v biatlonu 2020/21 >>

    Biatlonová sezona začne dvěma podniky ve finském Kontiolahti Biatlonová sezona začne dvěma podniky ve finském KontiolahtiFoto Profimedia.cz

  • Česká příprava: izolace i vlastní kuchař

    Až 4. listopadu vyrazí na poslední přípravu do norského Sjusjöenu, bude to poprvé po nějaké době, co se uvidí mužské i ženské A-týmy pohromadě. A naposledy, co budou v Česku, neboť ze skandinávské země by měly vyrazit přímo do Finska na start SP. Opatrnost, minimum sociálních kontaktů, a když to jde, vyhýbat se letištím – to je teď klíčové. „I v přípravě jsme hledali ubytování s vlastním kuchařem a malým počtem lidí. Třeba kluci byli v Pokljuce jen se slovinským týmem. Žádní jiní hosté tam nesměli a hotel zajistil, aby tam bylo co nejméně osob a personál se nestřídal. Jeden kuchař, jedna uklízečka,“ řekl na stránkách českého biatlonu trenér mužů Rybář. Ženy měly podobný režim v Anterselvě.

    Ženská reprezentace se aktuálně připravuje na novou sezonu v italské Anterselvě Ženská reprezentace se aktuálně připravuje na novou sezonu v italské AnterselvěFoto Petr Slavík (Český biatlon)

  • Čeští muži: střílí jak diví

    Mají co zlepšovat. Jejich nejlepším zástupcem byl v minulé sezoně až jednadvacátý Michal Krčmář a tento rok má být hlavním obdobím jejich generační obměny. Už vloni ukázal potenciál Jakub Štvrtecký, na svou velkou šanci čeká Vítězslav Hornig či Ondřej Šantora. A do pozice trenéra se vrátil Ondřej Rybář, s tím, že by mu v organizačních věcech měl ulehčit Michal Šlesingr. „Změny určitě jsou. Už na prvním soustředění v Letohradě jsme stříleli čtyřikrát denně, což jsem nikdy nezažil. Střelecká příprava se hodně proměnila. Rybis se snaží trochu změnit i naše myšlení,“ uvedl Ondřej Moravec. Pro něj, posledního výrazného strůjce boomu, to bude rozlučkový rok.

    Jakub Štvrtecký by měl patřit k největším českým nadějím mezi muži Jakub Štvrtecký by měl patřit k největším českým nadějím mezi mužiFoto Petr Slavík/Český biatlon

  • České ženy: zlepší se ještě Charvátová?

    Světové pole opustila Kaisa Mäkäräinenová, hrne se do něj naopak olympijská vítězka v běhu na lyžích Stina Nilssonová a pokračuje v něm i dvojnásobná vítězka SP Dorothea Wiererová. Jaký ale bude letošní zásah českých zástupkyň? Vedle Markéty Davidové (druhá na exhibici ve Wiesbadenu) bude pozornost cílena hlavně na senzační bronzovou medailistku z MS Lucii Charvátovou. Ta se přes léto stala inženýrkou na ekonomické fakultě v Liberci, rekonstruovala byt a vyhrála mistrovství republiky v letním biatlonu. Zaznamená ještě další progres?

    S ženskou reprezentací se v Itálii připravují i talentované Tereza Vinklárková a Tereza Voborníková S ženskou reprezentací se v Itálii připravují i talentované Tereza Vinklárková a Tereza VoborníkováFoto Petr Slavík (Český biatlon)

  • Nové Město cílí na MS 2024

    Měl to být moment, kdy by se Praha stala centrem světového biatlonu. Jenže plánovaný kongres IBU proběhne 14. listopadu přece jen online formou. Co je však už nyní jasné? To, že by v něm Nové Město na Moravě mělo být potvrzeno jako pořadatel MS v roce 2024 – ostatní potenciální soupeři jako švýcarské Lenzerheide a běloruský Minsk se totiž stáhli z kandidatury a budou útočit na hostitelství až k roku 2025. „Pro spoustu lidí jsme teď jakoby na řadě,“ měl jasno samotný šéf českého svazu Jiří Hamza. A co dalšího IBU nedávno rozhodla? Třeba odložený zákaz fluorových vosků či možné odebrání zlata a bronzu dopingovému hříšníkovi Jevgeniji Usťugovovi z OH 2010.

    Biatlonová Vysočina Arena by v roce 2024 opět měla přivítat mistrovství světa Biatlonová Vysočina Arena by v roce 2024 opět měla přivítat mistrovství světaFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Aktuální program SP v biatlonu

    28. – 29. listopadu 2020 SP v Kontiolahti 1
    3. – 6. prosince 2020 SP v Kontiolahti 2
    11. – 13. prosince 2020 SP v Hochfilzenu 1
    17. – 20. prosince 2020 SP v Hochfilzenu 2
    7. – 10. ledna 2021 SP v Oberhofu 1
    13. – 17. ledna 2021 SP v Oberhofu 2
    21. – 24. ledna 2021 SP v Anterselvě
    10. – 21. února 2021 MS v Pokljuce
    26. února – 1. března 2021 SP v Pekingu *
    11. – 14. března 2021 SP v Novém Městě na Moravě *
    18. – 21. března 2021 SP v Oslu *
    * o budoucnosti a termínech podniků se bude jednat na konci listopadu
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud