Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Dánsko zavádí pětistupňový systém varování před covidem. Tamní obyvatelé tak budou vědět, co je čeká

Svět

  16:40
Kodaň - Dánsko zavádí nový pětistupňový systém varování před koronavirovou nákazou. Jeho cílem je obyvatelům přehledně vyložit, jaká konkrétní opatření je čekají při různých úrovních rizika. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom v sobotu informovala agentura DPA.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Jiří Peňás

Dánsko turisty do země nepouští, lidé opatření dodržují, ale některá pravidla vyvolávají otázky, říká Češka

Skupina odborníků bude jednou týdně vyhodnocovat, jak vysoké nebezpečí koronavirus momentálně představuje v pěti dánských administrativních regionech. Podle dánských představitelů již podobné systémy fungují i v dalších evropských zemích.

„Systém varování ukazuje, jak vysoká je úroveň rizika a jaká opatření by mohla být nezbytná, pokud bude nakažených přibývat,“ uvedl ministr zdravotnictví Magnus Heunicke. Jako ukazatele v tomto systému slouží mimo jiné denní přírůstek nakažených, počet pacientů v nemocnicích či vývoj v cizině. Hlavním cílem je podle ministra zavádět jen takové restrikce, které jsou nezbytně nutné.

Bezmála šestimilionové Dánsko, které v pátek zaznamenalo rekordních 1191 nových případů nákazy koronavirem, se momentálně nachází na třetí úrovni rizika. To znamená, že nákaza je ve společnosti dalece rozšířená a nové případy mají potenciál rychle přibývat. V této situaci platí odpovídající opatření, mezi nimi například povinnost nosit roušky v supermarketech a nákupních centrech či omezení kapacity restaurací a hospod.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!