Špičkové sportovce na ulici nenajdete, musíte si je vychovat. I proto by podle Národního investičního plánu (NIP), který vytvořila vláda jako vodítko pro rozvoj země, mělo vyrůst v České republice do roku 2050 čtyřicet nových zimních stadionů. V Ústeckém kraji se to týká i měst, kde žije jen několik tisíc lidí a po sportovišti nebyla poptávka. Samosprávy proto upozorňují, že investice vymyšlené vládou, u kterých mají být města hlavními investory, jsou vůči jejich rozpočtům i potřebám zbytečné.

V Ústeckém kraji by nové stadiony měly vyrůst ve Štětí, Krupce a Žatci. Každá investice má spolykat podle odhadů sto milionů korun. Jak se ocitly na seznamech jako místa důležitá pro rozvoj primárně ledního hokeje, protože NIP u záměrů stavby stadionů odkazuje na Koncepci rozvoje ledního hokeje v ČR, města netuší. Žádnou poptávku nebo radu směrem k vládě nevyslala.

GrafikaZdroj: Deník

Starosta Štětí Tomáš Ryšánek považuje stavbu v devítitisícovém městě za zbytečnou. A také drahou. „Sto milionů korun je skoro polovina ročního rozpočtu města,“ vypočítává. V posledních deseti letech byla největší investiční akce Štětí rekonstrukce městského koupaliště. „Přišla na 48 milionů korun, ale více než polovina byla kryta dotací,“ poznamenává Ryšánek. Priority města v oblasti sportu jsou podle něj jinde, chtělo by vystavět multifunkční sportovní halu, zázemí především pro míčové sporty, tanec, mažoretkové sporty a podobně. Velkou zátěží pro město by byla nejen samotná stavba, ale později také provozní náklady, které by hradilo město ze své kasy.

Žatec už má obyvatel skoro dvacet tisíc a rozpravy o tom, zda tu mít zimní stadion, či ne, v minulosti město vedlo. Velké sportovní komplexy ve městě chybí, plány na stavbu zimního stadionu ale zatím nemá zastupitelstvo v programu. „Zaznamenali jsme plán Národní sportovní agentury, která pracuje s plánem postavit ve městech velkých jako Žatec zimní stadiony. Zatím ale nic nepřipravujeme, naší prioritou je stavba multifunkční sportovní haly,“ vysvětluje vedoucí odboru rozvoje žatecké radnice Kateřina Mazánková.

Schichtova vila ve Vaňově v Ústí nad Labem
Tudy šla historie. Stát prodává vily dvou významných továrníků v Ústí nad Labem

Multifunkční hala by měla stát rovněž 100 milionů korun. Další sportoviště si ale lidé v Žatci přejí. „Srovnatelně velká Kadaň a Klášterec zimní stadion mají, i hokejové kluby. V Žatci by určitě využití také měl,“ myslí si Jaroslav Kellner ze Žatce.

Třináctitisícová Krupka v současné době o výstavbě zimního stadionu neuvažuje. „Jak v současnosti, tak ani ve vzdálenější budoucnosti nebude reálné, potřebné a dostatečně využívané sportoviště typu zimní stadion,“ komentuje stanovisko města tiskový mluvčí Milan Křivohlavý. „Zimní stadion v Krupce by byl ekonomicky naprosto neúnosný, vysoce nákladný a ztrátový. Proto je tato investice nesmyslná a zbytečná,“ dodává .

V rámci NIP by v Ústeckém kraji měly do roku 2050 vzniknout stavby nebo proběhnout rekonstrukce stávajících objektů za více než 285 miliard korun. Některé už probíhají, další se teprve rozběhnou.

Plán upravují

Národní investiční plán je otevřený dokument a prochází průběžně úpravami. Silně ho poznamenají i dopady epidemie. „NIP prochází v současné době aktualizací, která musí reflektovat novou realitu, a to ať na straně zdrojů státního, tak regionálních rozpočtů, ale i plánovaní vedené novými dostupnými zdroji, jako je například Fond oživení a odolnosti. Současně se věnujeme v rámci nastartování investiční aktivity přípravě prostředí pro realizaci PPP projektů,“ upřesňuje mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. Resort také zpracovává zpětnou vazbu od samospráv. „Národní investiční plán vznikl na základě podkladů, které poskytli jednotliví veřejní investoři, a finální slovo o realizaci příslušných investic je samozřejmě opět na straně konkrétního investora,“ dodává Frček.

Národní investiční plán
Národní investiční plán představila vláda premiéra Andreje Babiše v prosinci 2019. Jsou v něm zahrnuté investice z oblasti infrastruktury, dopravy, zdravotnictví, ale i kultury a sportu, které vláda vyhodnotila jako potřebné pro rozvoj České republiky.
„Tento plán by měl sloužit příštím premiérům, ministrům, hejtmanům, starostům, prostě všem veřejným investorům. A měl by být v budoucnu hlavním motorem růstu české ekonomiky,“ okomentoval jeho vznik premiér. Jedná se o otevřený dokument, který může být v průběhu času pozměňován.