Hlavní obsah

Rakousko vyhlásí lockdown

Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rakousko se v úterý uzamkne do karantény. Jde o reakci na zhoršující se epidemiologickou situaci. Zavřou se restaurace a další volnočasové a kulturní služby, hotely nebudou smět ubytovat turisty. Mezi 20. a 6. hodinou pak bude platit zákaz vycházení. O opatřeních, která vláda oznámila v sobotu večer na tiskové konferenci, informovaly servery Die Presse a Der Standard.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Vylidněné náměstí u dómu sv. Štěpána ve Vídni

Článek

Ze zákazu nočního vycházení budou vyjmuti lidé, kteří v noci pracují. Podle rakouského ministra vnitra Karla Nehammera budou moci lidé v těchto hodinách i venku sportovat a cvičit.

„V praxi bude policie legitimovat lidi, kteří budou po 20. hodině pobývat ve veřejných prostorech, jako jsou parky, kteří například popíjejí alkohol,“ uvedl server Der Standard. Policie se také zaměří na případné majitele barů, kteří by nezavřeli.

Obchody zůstávají otevřené, každý zákazník ale musí mít k dispozici alespoň deset metrů čtverečních prostoru.

Německo se uzavírá do karantény. Na nákupy do Saska ale Češi mohou i nadále

Ekonomika

Ruší se také hromadné akce. Výjimku mají demonstrace do 50 účastníků, stejně jako pracovní a náboženská shromáždění, uvedl server Die Presse.

Zavřená zůstanou také kina, divadla, muzea, plavecké bazény a další vnitřní sportoviště. Parky a knihovny zůstanou otevřené.

Kurz slíbil podnikatelům kompenzace

Oproti jarní vlně koronaviru Rakousko tentokrát nesáhlo ke kompletnímu vypnutí ekonomiky. Otevřené zůstanou obchody, průmyslové podniky, školky a základní školy. Střední školy a univerzity přejdou na distanční výuku.

„Rozhodnutí se nám nedělalo snadno, ale bylo nezbytné,” prohlásil na tiskové konferenci spolkový kancléř Sebastian Kurz. Podle něj vládu ke kroku vedlo hrozící vyčerpání kapacit rakouských nemocnic, zejména lůžek na jednotkách intenzivní péče.

Kurz dále uvedl, že stát hodlá podnikatelům nahradit ušlý zisk ve výši 80 procent v porovnání s listopadem loňského roku. Celkové náklady na toto opatření vyčíslil ministr financí Gernot Blümel na jednu miliardu eur (27,25 miliard korun).

V neděli bude zpřísnění restrikcí schvalovat parlament, platné mají být do 30. listopadu. Zákaz nočního vycházení bude muset legislativní orgán schvalovat každých deset dnů.

Vláda očekává, že opatření se projeví na snížení počtu nově nakažených nejdříve za týden až 14 dní. „Zůstávám optimistou a stojím si za tím, že nejpozději do příštího léta se budeme moci vrátit k normálu,” řekl Kurz.

V pátek Rakousko zaznamenalo 5 349 nových případů nákazy. Za 24 hodin zemřelo 27 lidí nakažených koronavirem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám