Ve věku 90 let zemřel charismatický herec Sean Connery. První James Bond začínal jako rozvážeč mléka

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

connery

Reprofoto: YouTube

Sean Connery

0Zobrazit komentáře

První filmový James Bond, otec Indiany Jonese nebo jeden z policistů usilujících o konec vlády Al Caponeho v Neúplatných. Charismatický skotský herec Sean Connery na plátně oživil několik desítek postav, z nichž mnohé budou pro diváky pohlcující a pro umělce inspirativní ještě velmi dlouho. Ode dneška jim ale bude chybět člověk, který by si jejich uznání mohl vyslechnout. Sir Sean Connery zemřel ve spánku v 90 letech.

Connery si své postavení a luxusní život rozhodně užíval, ať už prostřednictvím drahých aut, rozsáhlých sídel v několika zemích nebo golfu na těch nejexkluzivnějších hřištích na světě. Zatímco na konci života ovšem bydlel ve velkém domě na Bahamách, v roce 1930 se ve Skotsku narodil do rodiny uklízečky a továrního dělníka.

Jeho život je klasickým příběhem chlapce z nižších poměrů, který se díky štěstí a píli dostal až do malé skupiny největších filmových hvězd na světě. Celým jménem Thomas Sean Connery se v mládí živil například rozvozem mléka v rodném Edinburghu, hlídáním bazénu, ve fabrice a dokonce jako leštič rakví. Snahy o zajištění lepšího příjmu ho zavedly až do divadla, kde pracoval v zákulisí.

Sean Connery 1083_020018.jpg

Foto: AMPAS

Mladý Sean Connery

Netrvalo dlouho, než se i díky tehdejšímu velmi aktivnímu zájmu o kulturistiku dostal také na pódium. Nejdříve v komparzu, později ve větších rolích. Významnějších úspěchů přesto nedosáhl po dalších několik let a kromě hraní si musel přivydělávat také dalšími způsoby.

Když se postupně dostával do televize a pak do filmů, většinou mu připadly postavy drsňáků nebo zločinců, v civilním životě ho přitom okolí vnímalo jako okouzlujícího mladíka. Alespoň když ho zrovna ve skutečném světě nepronásledoval Edinburský gang, u něhož si Connery vydobyl uznání zmlácením několika z jeho členů, co ho napadli. Zpětně se zdá už poměrně jasné, že pro jednu ze svých nejznámějších rolí byl takřka dokonalý.

Ačkoliv z dnešního hlediska je získat hlavní roli ve filmové bondovce nesmírným úspěchem, mladý Connery se přijmout nabídku na první film plánované série zdráhal. Nebyl si jistý právě závazkem na několik snímků dopředu, ale nakonec práci s potenciálem výrazně posunout jeho kariéru kupředu vzal. V roce 1962 tak v dílu Dr. No odstartoval nejdelší filmovou sérii v historii.

Jako James Bond se Connery na plátnech objevil celkem sedmkrát, naposledy v roce 1983 ve snímku Nikdy neříkej nikdy. Paradoxně však velkou část kariéry strávil také snahou se od této role oprostit a posunout umělecky dál. Jeho filmografie má díky tomu poměrně eklektický ráz, když obsahuje například mnicha ve Jménu růže, kapitána ponorky v Honu na ponorku nebo samotářského spisovatele v Osudovém setkání.

V 70. letech se dokonce pustil do bizarního postapokalyptického sci-fi, kde po plátně většinu času pobíhá s dlouhým copem a v sytě červených slipech. O patnáct let později ale získal svého prvního a jediného Oscara za už zmíněnou vedlejší roli v gangsterském thrilleru Neúplatní. Podařilo se mu to o rok později než jeho celoživotnímu blízkému příteli Michaelu Caneovi.

Otec Indiany Jonese

Jednu ze svých nejznámějších rolí měl tehdy přesto stále před sebou. V roce 1989 se milionům diváků vryl do paměti jako otec Indiany Jonese, a to napříč faktu, že je Connery o pouhých dvanáct let starší než Harrison Ford. Role v kultovním dobrodružném filmu mu umožnila projevit zase trochu jinou stránku jeho umělecké persony, když někdejšího Bonda představila jako trochu poťouchlého, ale velice chytrého tatínka jedné z nejznámějších filmových postav všech dob.

Ačkoliv v průběhu svého života žil ve Španělsku a na Bahamách, Connery byl vždy velkým skotským nacionalistou a usiloval o osamostatnění Skotska od Spojeného království. Až do roku 2001, kdy to bylo legislativně znemožněno, tak finančně podporoval Skotskou národní stranu usilující o nezávislost severní části Spojeného království. Díky tomu si jako známá osobnost vysloužil široký obdiv mezi ostatními Skoty.

sean-connery

Reprofoto: YouTube

Sean Connery jako otec Indiany Jonese

V rámci obdržení ceny za celoživotní přínos od Amerického filmového institutu Sean Connery v roce 2006 oficiálně potvrdil, že se na place už jako filmař neobjeví. Za téměř padesátiletou kariéru čítající desítky titulů ostatně dosáhl více, než se podaří většině herců, a do konce života se těšil velkému uznání. To jistě přetrvá ještě dlouhou dobu.

Syn dělníka a uklízečky, který měl vždy velmi kritický názor na politiku Spojeného království, měl ke konci života jmění dosahující pár stovek milionů dolarů a Řád britského impéria za zásluhy. I když je jeho status téměř pro všechny ostatní nedosažitelný, může nám posloužit jako inspirace nebo přinejmenším jako zdroj nezapomenutelných estetických prožitků.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym