Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

… a Amerika zvolila prezidentku. Reportáž z detailní hry přibližuje, jak vyhrát boj o Bílý dům

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ve volbách prezidenta Spojených států nejde o nic menšího než o post nejmocnějšího člověka světa. Oba soupeři v nich dobře váží, kam v kampani, která nyní vrcholí, napřít síly, peníze a cenný čas. Vyzkoušeli jsme si jejich role v simulaci, která umožňuje lépe chápat, jaké mají v kampani možnosti, motivy a jaké volby činí.

Deskové hry dávno nejsou jen abstraktní nebo pohádkové kratochvíle: řada jich přibližuje historické dění, mnohé ve strategickém měřítku, dává vhled do rozhodování vůdců, usilujících s omezenými zdroji a pod tlakem soupeře o úspěch. Například americká námořní pěchota jako učební pomůcku používá sérii válečných deskovek Next War.

Taktické prvky amerických prezidentských voleb by bylo možné vyučovat na hře 1960: Making of the President. Titul z roku 2008, oceněný jako nejlepší strategie pro dva hráče, vychází z jednoho z nejvyostřenějších duelů americké historie, v němž demokrat John F. Kennedy porazil republikána Richarda Nixona.

Vyzkoušeli jsme ji jako dva z novinářů, kteří budou už za několik dní vám, čtenářkám a čtenářům Deníku N, přinášet zpravodajství ze skutečné americké volební noci. Podobností s letošním kláním je v ní tolik, že vám naši zkušenost chceme přiblížit.

Základní rysy soupeření o Bílý dům se od duelu Kennedy–Nixon vlastně nezměnily. Stále jde o úspěch v klíčových státech, nastolování mediální agendy, umění působit kompetentně, využívat přízně osudu a minimalizovat škody, když se něco nepodaří.

Zatímco opravdová Amerika trne nad neustále se měnícími preferencemi a předvolebními mapami, nás to klání čeká nanečisto, ale přitom podobně: jsou tu státy, počty volitelů, počáteční rozložení sil, můžeme si zkusit naklonit média nebo se profilovat v hlavních tématech veřejné diskuse té doby: obraně, ekonomice i lidských právech. V tom jsou na tom Trump i Biden podobně jako Kennedy a Nixon před 60 lety.

Richard Nixon (vlevo) představoval úspěšnou a dravou Ameriku 50. let. John F. Kennedy zase muže odhodlaného řešit výzvy budoucnosti. Foto: Koláž Deníku N (Americký úřad národních archivů a záznamů / Knihovna Kongresu)

Ozkoušíme si i rozhodnutí, jimž čelí: zvládnu využít toho, když se soupeř nebo soupeřka ocitne v úzkých? Potřebuji nezbytně letět na mítink v Pensylvánii, nebo „hoří“ na Floridě? Neunavím síly své i svého týmu natolik, že nedokážu najít žádná překvapení v rukávu, pomáhající vyhrát řadu drobných politických střetů tu či jinde, které kampaň náhodně přinese?

Není a nemůže to být jako skutečné volby, ale i při všem zjednodušení zůstává řada rovin, na nichž se utkáme zároveň, se silami, které se vyčerpají snadno, obnovují mnohem hůř a ještě jsou zranitelné protivníkem.

Samotné dění ve hře tvoří karty se skutečnými událostmi předvolební kampaně: rostoucí vliv černošských voličů v populačních centrech na americkém Severu, výběr kandidáta na viceprezidenta, vyostření napětí s Moskvou… Mnohé karty mají různé efekty podle toho, jak si zrovna na mapě kdo stojí. Každý z nás vidí malou část bezprostředně se blížících událostí, na které se můžeme nachystat.

  • Honza – ve hře hraje republikána: Průzkumy v tuhle chvíli vypadají stejně jako nynější souboj Biden–Trump, o něco lépe pro demokraty, budu muset útočit. Vím, že se blíží chvíle (mám v ruce kartu, která to způsobí), kdy se řada voličů na Středozápadě přikloní k tomu, kdo se tam bude jevit silnější. Republikánskou kampaň proto zacílím tam.
  • Dominika – ve hře hraje demokratku: Honza uspěl na Středozápadě, zaměřuju se tak na státy, které jsou mi už teď nakloněny, a vybírám region k budoucímu ovládnutí – tím je

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Donald Trump

Joe Biden

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější