RECENZE: Monument Linkin Park bourat netřeba. Hybrid Theory ve zkoušce času obstálo, k rabování archivů nedošlo

Vydáno 01.11.2020 | autor: Tomáš Rumler

Oblaka nad planetou fanoušků Linkin Park se zbarvila do černa 20. července 2017, kdy Chester Bennington spáchal sebevraždu. Slavit dvacet let od vydání přelomové desky proto vlastně moc nejde. Debut Hybrid Theory přesto stojí za připomenutí. Tím spíš, když letošní vydání obsahuje přidanou hodnotu v podobě dosud nevydaného materiálu.

RECENZE: Monument Linkin Park bourat netřeba. Hybrid Theory ve zkoušce času obstálo, k rabování archivů nedošlo RECENZE: Monument Linkin Park bourat netřeba. Hybrid Theory ve zkoušce času obstálo, k rabování archivů nedošlo

Linkin Park

Hybrid Theory

Skladby:
CD 1: Papercut, One Step Closer, With You, Points Of Authority, Crawling, Runaway, By Myself, In The End, A Place For My Head, Forgotten, Cure For The Itch, Pushing Me Away; CD 2: One Step Closer (Rock Mix), It's Goin' Down, Papercut (Live From The BBC), In The End (Live BBC Radio One), Points Of Authority (Live BBC Radio One), High Voltage, Step Up (Demo 1999), My December, A Place For My Head (Live At Docklands Arena, London), Points Of Authority (Live At Docklands Arena, London), Papercut (Live At Docklands Arena, London), Buy Myself (Marilyn Manson Remix) 

24 trax / 1:20:43

Vydavatel: Warner Music

Debata nad recenzemi občas budí víc vášní než hudba, které se to celé týká. Finální výkřik nespokojených fanoušků většinou volá po objektivitě, pokud ale na světě přece existuje někdo, nebo spíš něco, co dokáže relativně spravedlivě zhodnotit kvalitu uměleckého díla, je to čas. A kdyby nic jiného - měří všem stejně.

ANKETA #1: 20 let od debutu Linkin Park. Jak na Hybrid Theory vzpomínají Mirai, John Wolfhooker, Skyline nebo UDG?

Na konci letošního října uplynulo 20 let od vydání Hybrid Theory. Neutuchající zájem o tuto nahrávku a aktuální 20th Anniversary Edition plná bonusů je důkazem, že debut Američanů zkoušku časem ustál. Ale ani Linkin Park se před dvěma dekádami nezavděčili všem. 

Redaktor Matt Diehl ocenil jejich snažení v dobové recenzi pro prestižní magazín Rolling Stone pouze dvěma a půl body z pěti možných. Euforií zrovna nepropadal ani Noel Gardner z NME, byť byl s hodnocením 6/10 o něco shovívavější.

ANKETA #2: 20 let od debutu Linkin Park. Jak na Hybrid Theory vzpomínají Marpo, Kuba Ryba nebo Petr Harazin?

Jiné kritiky byly lichotivější, to podstatné se však odehrávalo v prodejnách s hudebními nosiči. Ano, v té době se totiž chodilo pro muziku do obchodů. Mladším čtenářům se teď možná udělá nevolno, ale vzpomínané album se objevilo na světě, který fungoval bez Facebooku, Twitteru i Instagramu. Otestovat začínající kapelu na Spotify? Zatím ne. Přesto se informace o žhavém objevu šířily velmi rychle.

Šeptanda zafungovala například i proto, že Linkin Park s debutem neúnavně objížděli USA už od konce července a zastavili se dva dny před Štědrým dnem. Do prvního vystoupení Linkin Park na našem území scházely v té době dlouhé tři roky. A když 3. září 2003 konečně došlo i na Prahu, místem konání nebyla O2 Arena, i když by ji nejspíš už zaplnili. Do otevření největší pražské haly tehdy scházelo několik měsíců a Linkin Park si odbyli premiéru v Tipsport aréně.

Jakkoliv se to všechno může zdát jako by to bylo včera, za těch 20 let se změnil celý svět. Přesto má poslech dvanáctipísňové kolekce po té době téměř totožný dopad. Zmizel - logicky - moment překvapení. Nejen Crawling slyšel každý tolikrát, že to nelze spočítat. Popová chytlavost, rocková nespoutanost, rap, to vše obalené elektronickými prvky. Podobné koktejly vedou ve většině případů k pořádnému bolehlavu. Zdánlivě neslučitelné ingredience se v tomto případě podařilo na miskách vah vyvážit s chirurgickou přesností.

Od úvodní Papercut až po závěrečnou Pushing Me Away je posluchač vystaven drtivému tlaku hitů, kterým vévodí vokální spolupráce dvojice Shinoda & Bennington. Co se emocí týká, teď už víme, že nešlo o kalkul a hru s city posluchačů. Z perspektivy nahrávací společnosti byla deprese prodejním artiklem, pro Chestera Bennigtona ale znamenala dennodenní realitu.

„Musel jsem padnout, všechno ztratit,“ zpívá se v In The End. A jestli ta slova někdy zněla skutečně skličujícím dojmem, tak dnes. Texty o duševním strádání tehdy oslovily zejména dospívající, kteří dostali pocit, že se v nepříjemných pocitech netopí sami. Po skonu Kurta Cobaina jim zase někdo rozumněl, navíc k nim mluvil moderním „jazykem“. Jenže dobrovolný odchod talentovaného zpěváka pak jedné generaci rázně utnul víru, že žádné břímě není tak těžké.

Z alba vyčnívá track Cure For The Itch. Z dnešního pohledu dává vědět, že Linkin Park nekolovaly v žilách jen ostré kytarové riffy, ale rádi se občas vydali i do sfér, kam je nebyli ochotni následovat především oddaní fanoušci alb Hybrid Theory a následují Meteora z roku 2003.

Pečlivě probrané archivy

Budeme-li se držet prvního počinu, který by sám o sobě zajistil odkazu Linkin Park pomyslnou uměleckou nesmrtelnost, albu není v podstatě co vytknout. Snad jen trochu kratší stopáž. Právě díky ní ale materiál nevyplňují zbytečnosti. „Problém“ s délkou nyní navíc řeší nové vydání při příležitosti 20. výročí. Fanoušci mají k dispozici verzi o dvou CD, obsáhlý box s pěti CD, třemi DVD a čtyřmi LP, na streamovacích službách je pak digitální kompilace s úctyhodnými osmdesáti položkami. 

SOUTĚŽ: Linkin Park - Hybrid Theory

Disk označený B-Sides & Rarities nabízí rock mix One Step Closer, několik nahrávek pořízených pro BBC nebo It's Goin' Down s dvojicí Shinoda a Hahn z Built From Scratch newyorských The X-Ecutioners. Svou DNA - aniž by zničil tu původní - přidal do remixu Buy Myself Marilyn Manson. Největší energie tryská z tria live záznamů z londýnské Docklands Areny. Je zjevné, jak rychle se songy zaryly publiku pod kůži.

Další bonusy ocení zejména skalní fanoušci. Nad sbírkou remixů Reanimation zůstávají otazníky, podobně jako v roce 2002. Zajímavé momenty nemohou zakrýt fakt, že kvalitám původních písní se ty upravené ani zdaleka neblíží. Nic na tom nezměnila ani účast Jonathana Davise z Korn ve 1stp Klosr.

LPU Rarities obsahuje jiné vzorky z koncertu v Docklands Areně, konkrétně With You a High Voltage. Na své si přijdou hlavně ti, které baví bádat, hledat rozdíly a porovnávat vývoj jednotlivých skladeb od demo fáze. Názorným příkladem budiž In The End, dokonce s jiným textem. Nebo můžete uvažovat o tom, jak by se změnila dynamika, a nakonec i celkový úspěch Hybrid Theory s některou z nepoužitých kompozicí.

Je zřejmé, že skupina měla z čeho vybírat a nevydala nic, co nahrála na první dobrou. Jako dokument doby působí také EP Hybrid Theory, z jehož zvuku lze odhadnout, kolik práce stálo za výsledkem, který byl jako finální prezentován 24. října 2000.

Forgotten Demos skrývají mimo jiné úvodní singl, kterým Linkin Park upozornili na letošní (znovu)vydání své prvotiny. She Couldn't sice pochází z roku 1999, ale svým charakterem by pasovala spíš do pozdější éry. Tato část odhaluje i fragmenty z doby, kdy si soubor říkal Xero a na tvorbě se podílel původní zpěvák Mark Wakefield.

RETRO: Cvrkot na ovále. Linkin Park v Brně dokázali, že patří na špičku

Nejobsáhlejší varianta pochopitelně neobsahuje výhradně skvosty. Nicméně je znát, že výběr byl stejně pečlivý jako práce na Hybrid Theory. I demo verze jsou zvukově v pořádku, archivy nebyly vyprázdněny za každou cenu.

Letošní rok je mimořádně podivný, a to nejen kvůli koronaviru. Pod záminkou politické superkorektnosti se přejmenovávají hudební skupiny, sportovní kluby čelí tlaku, aby se vzdaly svého jména i loga. Pomník, který si Linkin Park vystavěli prostřednictvím Hybrid Theory, bourat netřeba. Není důvod. Obstál tenkrát, pevné základy má dodnes.

Text: Tomáš Rumler, foto: Warner Music, Tomáš Martinek, Jaroslav Noska, archiv Rock Report
Témata: Linkin Park, Chester Bennington, Mike Shinoda, Marilyn Manson

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít