Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Osobní rozvoj a rodičovská dovolená? Tým aktivních žen dokazuje, že to jde dohromady

3 minuty radosti
Workshopů se můžou zúčastnit všichni, i ti nejmladší. Zdroj fotografie: archiv M.arter

Říkali jí, že její projekt nebude fungovat, protože na rodičovské se všichni zajímají jen o děti. Andrea Bohačíková ale přesto rozjela neziskovou organizaci M.arter, která se věnuje vzdělávání žen i mužů na rodičovské dovolené. Rodiče, kteří jsou doma s dětmi, díky ní mohou nabídnout své profesionální znalosti a sami se na oplátku něčemu přiučit, workshopů a kurzů se však může zúčastnit kdokoliv. V současné době už má platforma kolem stovky lektorů a jejími kurzy prošlo před 440 žen i pár mužů.

Zatímco se maminky vzdělávají, můžou svoje ratolesti mít u sebe, nebo se o ně postarají chůvy. Zdroj fotografie: archiv M.arter

Objevila jsem negativní dopady rodičovské dovolené u nás – patří mezi to například sociální izolace, frustrace, deprese, riziko alkoholismu nebo vysoká nezaměstnanost po jejím ukončení, a zkrátka jsem se s tím rozhodla něco dělat,“ popisuje zakladatelka platformy. Ačkoliv sama zatím není maminkou, inspirací jí byla kamarádka, která se jako první matka ve svém kolektivu musela potýkat se sociální izolací. Andrea proto založila organizaci M.arter, jejíž název se skládá ze slov matka a barter.

Pokud jste na mateřské, rodičovské dovolené či těhotná budoucí matka, můžete výměnou za vedení workshopu vy sami jeden absolvovat zdarma. Jako účastník se však přihlásit může kdokoliv. „Váš vklad bereme jako investici do potenciálu žen na rodičovské dovolené,“ říká Andrea. Zároveň připomíná, že vítáni jsou i muži.

V létě maminky spojily vzdělávání s výletem na čerstvý vzduch. V současné době se všechny kurzy pořádají online. Zdroj fotografie: archiv M.arter

Tým platformy M.arter tvoří 12 žen, z nichž většina je na rodičovské dovolené. Jsou tak živoucím důkazem, že péče o malé děti nemusí být brzdou v kariérním rozvoji. K jejich úspěchům lze kromě počtu zapojených lidí přičíst i fakt, že loni zvítězily v národním kole soutěže Central European Startrup Award a obdržely cenu Freedompreneur of the Year 2019. Pokud vás jejich aktivity zaujaly, podívejte se na jejich webovou stránku nebo na jejich profil na Facebooku či LinkedInu.

Související články

Zaručeně zlepší den

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Uzavřete se sebou čtyři dohody, které vám změní život

Inspirace z knihovny: Uzavřete se sebou čtyři dohody, které vám změní život

Jak se zbavit očekávání, předsudků a zažitých konvencí a najít skutečnou osobní svobodu? S tímto…