Očekávané události 1. listopadu 2020

Očekávané události 1. listopadu 2020
1. listopadu 2020 Události Autor: Anežka Hlávková

Slavíme Slavnost Všech svatých, která vychází z historické události zasvěcení původně pohanského římského Pantheonu Panně Marii a svatým mučedníkům v květnu 609. 

Na křesťanském Východě se slavil společný svátek mučedníků už od 4. století. Od 8. století se v Irsku a v Anglii, u Keltů a Franků začal slavit svátek Všech svatých (tedy nejen mučedníků pro víru) 1. listopadu.

Dnešek je první nedělí, kdy musí z rozhodnutí vlády zůstat zavřené obchody. Zákaz prodeje se netýká lékáren, čerpacích stanic, obchodů na nádražích či letištích, anebo prodejen ve zdravotnických zařízeních.

Pražský dopravní podnik začne rekonstruovat vestibul stanice metra Anděl – Na Knížecí. Po celou dobu rekonstrukce vestibulu bude ze stanice metra Anděl uzavřen výstup Na Knížecí. Oprava potrvá 11 měsíců.

Sto svíček zapálí Trhových Svinách na Českobudějovicku na místě zaniklého hřbitova, kde jsou mimo jiné pohřbeni také rodiče prezidenta Emila Háchy. Hřbitov, který fungoval od středověku, zlikvidovali v 70. letech komunisté, zmizely náhrobky a vybudovali místo hřbitova park. Místa jednotlivých hrobů letos identifikovali potomci po zde pochovaných lidech.

Devátý ročník cyklu koncertů komorní hudby Festival Brikcius, který připomene 335. výročí narození hudebního skladatele Johanna Sebastiana Bacha dnes zahajují v Praze. Uskuteční se online na webu www.Brikcius.com/Festival.

Začíná také mezinárodní online festival romského divadla Roma Heroes, který organizuje sdružení Ara Art. Potrvá do 3. listopadu. Ke shlédnutí bude přes Youtube kanál ARA ART a přes aplikaci Zoom.

V rámco online benefiční aukce na podporu sociálního podniku Přestupní stanice, který vytváří pracovní místa pro lidi bez domova a pomáhá jim dostat se zpátky do života, se bude například dražit meditační soška Tomáše Kluse anebo první gramofon Emmy Smetany. Aukce potrvá do 15. listopadu.

V rámci 24. ročníku hudebního festivalu Struny podzimu vystoupí berlínští průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble. Dnes zazní online koncert z berlínské Kuppelhalle natáčený exkluzivně pro Struny podzimu. Festival potrvá do 21. listopadu

Na Slovensku dnes večer skončí celostátní testování obyvatel na koronavirus, které začalo včera. 

Z nově otevřeného berlínského letiště Willyho Brandta dnes odstartuje první let.

Filipíny očekávají příchod silné bouře Goni.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony