Že je osmatřicetiletý vnuk královny, princ William, vévoda z Cambridge, docela nadšeným amatérským kuchařem, to se poměrně ví. „Nejsem žádný excelentní šéfkuchař,“ shazuje často svůj kuchařský um, ale je známo, že k plotně přistupuje s nadšením.

Doma na venkovském sídle v Anmer Hall v Norfolku rodina nevyužívá služeb kuchařky – vaří jak vévodkyně Kate, tak i William a do přípravy domácích pokrmů zapojují své tři malé děti. Oblíbená je u nich především domácí pizza, nejrůznější druhy zeleninových karí, těstoviny i sladké palačinky, jak vévodkyně potvrdila v několika rozhovorech.

Právě i společná záliba v dobrém jídle a v jeho přípravě prý oba dva před lety dala dohromady. Už v počátku svého vztahu se studentkou Kate Middleton, jeho spolužačkou ze skotské Univerzity v St Andrews, neváhal William své kuchařské umění využít ku prospěchu a potěše přátel i své budoucí partnerky.

Oba byli na studiích spolubydlící, spolu s dalšími přáteli žili v pronajatém studentském bytě, kde dával princ rád své kulinářské schopnosti na odiv.

„Myslím, že tehdy vařil hlavně proto, aby na mě udělal dojem. Vařil dobré věci, maso, zeleninu, různé omáčky, boloňské špagety a tak podobně,“ svěřila se Catherine, vévodkyně z Cambridge, když v loňském vánočním speciálu BBC odpovídala britské kulinářské ikoně Mary Berry na otázku, co William nejraději vaří.

Královská pohoda loňských Vánoc | Foto BBC

Právě princova vyhlášená bolognese teď dostala nový rozměr. Stal se totiž patronem nově publikované výpravné kuchařky nazvané A Taste of Home, kterou vydala charitativní organizace The Passage, bojující proti bezdomovectví a pomáhající lidem na okraji společnosti vrátit se zpět do života.

Princ William je jejím patronem a dlouhodobým spolupracovníkem a výtěžek z prodeje kuchařky, ke které napsal předmluvu a přispěl i několika recepty, má jít kompletně na programy nadace, která má v době pandemie víc práce než kdykoli předtím.

Osloveni byli přední britští šéfkuchaři a šéfkuchařky a také známé osobnosti, aby společně dali dohromady na 120 receptů vhodných právě i pro domácí vaření. Kuchařka vychází ke 40. výročí založení The Passage, připadajícímu na letošní Vánoce.

„Mít místo, které můžeme nazývat domovem, je nesmírně cenné a v letošním koronavirovém roce to platí dvojnásob. Pro lidi, kteří se z různých důvodů ocitli bez domova, je současná globální pandemie ještě zásadnější problém, jsou právem vystrašení,“ popsal princ William, který pravidelně vypomáhá i v dobročinné jídelně nadace.

Chcete si vyzkoušet princovy vyhlášené „spag bol“? Směle do toho!

Boloňské špagety podle vévody z Cambridge

  • lžička olivového oleje
  • 30 g másla
  • najemno nakrájená cibule
  • oloupaná a nasekaná mrkev
  • dva nasekané stonky celeru
  • 350 g kvalitního mletého hovězího
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 120 ml mléka
  • ždibec čerstvě namletého muškátového oříšku
  • 400g konzerva nasekaných italských rajčat
  • lžíce rajčatového protlaku
  • 250 g špaget nebo bucatini
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • dvě lžíce čerstvě nasekané hladké petržele, sůl a čerstvě namletý černý pepř

Na velké pánvi rozehřejte olej a máslo a na střední teplotu na ní osmažte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte mrkev a celer a pár minut povařte.

Přidejte hovězí a důkladně promíchejte. Vařte, dokud maso neztratí růžovou barvu, ale nenechte ho zhnědnout. Přelijte vínem a pokračujte, dokud se víno nevyvaří. Stáhněte teplotu a vmíchejte mléko a muškátový oříšek, mléko nechte vyvařit. Přidejte rajčata a protlak, dochuťte solí a pepřem. Za občasného promíchání nechte velmi, velmi jemně vřít zhruba tři hodiny. Nezakrývat!

Až bude omáčka hotová, nechte vařit velký hrnec vody a přidejte lžičku soli. Vsypte do hrnce špagety, dobře promíchejte dřevěnou vařečkou a vařte dle návodu na balení zvolených těstovin. Po uvaření důkladně sceďte, rozdělte těstoviny do čtyř talířů, přidejte horkou omáčku. Dozdobte petrželkou a parmezánem.

Ať vám královsky chutná!