Gerhard Rentzsch – Heinz Pech: Dva na střeše. Jsem pokrývač, kdo je víc?

1. listopad 2020

Ladislav Pešek a Jan Faltýnek v německé rozhlasové hře z roku 1981. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Richard, starý pokrývač (Ladislav Pešek), Rolf, jeho parťák (Jan Faltýnek), Vrchní (Artur Šviha) a Hlášení (Hana Brothánková)
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Překlad: Vladimír Merhaut
Režie: Petr Adler
Natočeno: 1981

Rolf je vyučený pokrývač a právě si odkroutil vojnu, když je přidělen jako parťák víc než o generaci staršímu Richardovi. Jeden u řemesla začíná, druhý končí. Většinu času tráví ve dvou, vysoko nad hlavami ostatních lidí a Richard při práci rád vzpomíná a vypráví. Zdá se, že v Rolfovi našel někoho, komu bude moci odkázat, co se naučil.

…Ty a já. My ještě pořád něco znamenáme. Jen se podívej na vesnický kostelíčky. Břidlou krytý cibulový věže, ani ti nejstarší pamětníci si už nevzpomenou, kdy tam nahoře viděli naposled pokrejvače! Tomu já říkám fortel.

Richardovy bohatýrské historky poslouchá Rolf s pobavením, ale slíbit, že i on stráví celý život na venkovských střechách, se zdráhá. Víc ho láká Berlín, kde pracuje jeho milá. Jenže Richard se nechce jen tak vzdát a tak dá Rolfovi nabídku, kterou je těžké odmítnout. 

Inscenace, která měla premiéru v roce 1981, se do vysílání vrací po více než třiceti letech v neděli 1. listopadu od 15.00.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.