Hlavní obsah

Zapálené svíčky připomněly zaniklý hřbitov v Trhových Svinech

Foto: Člověk v tísni

Ilustrační foto.

Reklama

Stovka zapálených svíček připomněla bývalé hroby na zaniklém hřbitově v Trhových Svinech na Českobudějovicku. Nyní se v místě už téměř půl století nachází park.

Článek

„Hřbitov zrušili na přelomu 60. a 70. let minulého století představitelé vládnoucího režimu. Polohu jednotlivých hrobů pomáhali určovat pozůstalí a pamětníci,“ řekl organizátor dnešní akce Jan Štifter.

Podle něj na bývalém hřbitově, který se nacházel u trhosvinenského kostela, bylo pochováno na 50 000 zemřelých. „Jsou to lidé z celé farnosti, která sahala až k Olešnici. Zahrnovala přes deset vesnic. Z těch nejznámějších lidí jsou zde rodiče (protektorátního prezidenta) Emila Háchy. A také jsou tady předci hudebníka Karla Valdaufa,“ připomněl Štifter slavné rodáky z Trhových Svinů.

Dodal, že park u kostela fungoval jako hřbitov přibližně od 13. století. Částečně už také proto narážel na kapacitní limit. „Ale zřejmě hlavním smyslem zrušení bylo to, aby komunisté přesunuli hřbitov dále od kostela a tím lidi odtáhli od církve,“ uvedl Štifter.

On a další dobrovolníci na projektu připomenutí míst hrobů pracovali několik měsíců. „Naplánovali jsme si několik odpolední, kdy jsme s kamarády čekali na místní, kteří nám pak ukazovali místa pohřbů svých babiček, dědečků a blízkých příbuzných. Nám šlo o to, zachytit tu jejich vzpomínku, protože polohové knihy, které kdysi pohřebiště mělo, jsou nezvěstné,“ uvedl Štifter.

Trhové Sviny leží přibližně 20 kilometrů jihovýchodně od Českých Budějovic. První písemná zmínka o osídlení pochází z roku 1260. V současnosti žije ve městě více než 5000 obyvatel. Kromě Háchy a Valdaufa patří mezi známé osobnosti průmyslník Ladislav Stráský. Do okruhu jeho širších příbuzných patřil například poslední federální předseda československé vlády Jan Stráský.

Reklama

Doporučované