Průhledný svět Veroniky Vítové

Průhledný svět Veroniky Vítové
1. listopadu 2020 Alternativní hudba, Aktuality, Jazz Autor: Milan Tesař

Veronika Vítová je jedna ze tří zpěvaček vokální skupiny Skety. Kromě toho má svůj sólový projekt a nyní vydává pod názvem Průhledný svět své první sólové album. Hostem našeho pořadu není pouze Veronika, ale také její manžel, saxofonista Petr Kalfus, který na albu spolupracoval. Rozhovor jsme vysílali 8. října 2020, nyní si jej můžete pustit z archivu.

Album Průhledný svět začíná úpravou lidové písně Honilo divča kravy. Vedle autorských písní Veroniky Vítové pak obsahuje ještě jednu lidovou píseň Kebych bola jahodú. Zpěvačka říká: „Není to žádný kalkul, lidové písničky jsou součástí mého já. Je to něco, z čeho moje hudba vychází. Vyrůstala jsem tady v Česku, moje máma je Slovenska, máme tady jiný hudební základ, než mají například v Americe.“ A upozorňuje na to, že na „lidovosti“ albu dodává také cimbál, na který hraje kytarista Vlado Mikláš a který „dokresluje atmosféru“.

Saxofonistas Petr Kalfus dodává, že na výsledné podobě alba se svou ženou pracovali společně: „Veronika vždy přinesla formát své skladby. Nápady a aranžmá se dotvářely postupem času, poslední aranže jsem dopisoval den předtím, než se šlo do studia.“ Nakonec se na albu podílelo několik externích aranžérů. „Všichni dohromady desce udělali krásnou tvář a přitom má album jeden ucelený koncept,“ dodává Kalfus.

Vedle cimbálu na albu slyšíme například smyčcový Unique Quartet nebo perkuse Olivera Lipenského. Veronika Vítová líčí, že příprava celé kapely trvala jen asi dva dny a za dva až tři dny bylo hotové také celé nahrávání. „Ta deska se dá zařadit do jazzu, protože je to opravdová hudba a ne žádný vyprodukovaný kalkul,“ pokračuje zpěvačka a dodává, že poté, co proběhlo samotné nahrávání, se materiálu chopil Jiří Šimek, který album zmixoval. V rámci postproduke vznikaly už pouze doprovodné vokály, které si Vítová natočila sama.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!