Uvařte si kyselici

dodá vám vitamíny i energii!

V kuchyni jsme teď více než kdy jindy, mnohdy se nám už ani nechce vařit a času není nikdy nazbyt… Vyzkoušejte rychlou a zdravou valašskou kyselici – je plná energie, vitamínů a navíc hezky zahřeje! O svůj osvědčený recept se s námi podělil šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, Josef Tydlačka.

„Vaříme tradiční valašskou kuchyni, ale v moderním pojetí a s důrazem na čerstvé regionální suroviny. Mnohdy čerpáme z prověřených receptů našich rodinných kuchařek a pro Valašsko jsou typické právě různé varianty jídel se zelím. Nejznámější je kyselice, hustá polévka z kysaného zelí a smetany, obohacená o brambory, uzené maso, a někdy i o klobásy. Tato nejtradičnější valašská specialita nechybí ani v nabídce našeho Spa hotelu Lanterna, kde je mezi hosty velice oblíbená,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna a přidává recept:

Potřebujeme:

400 g uzené křížové kosti, 300 g kysaného zelí, 250 ml smetany, 50 g hladké mouky, 2 větší brambory, 1 cibule, 1 česnek (podle chuti), olej nebo sádlo, celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl.

Postup:

1. Uzenou kost zalijeme studenou vodou, přidáme koření a vaříme tak dlouho, dokud maso nezačne odpadávat od kosti.

2. Scedíme kost a koření, přidáme pokrájené a dle kyselosti propláchnuté zelí a oloupané a na kostičky pokrájené brambory.

3. Smetanu rozmixujeme s hladkou moukou, vlijeme do polévky a 10 minut povaříme.

4. Mezitím obereme maso od kosti a nakrájíme jej nadrobno. Na tuku na pánvi osmažíme nakrájenou cibuli a maso, přidáme do kyselice a 10 minut povaříme.

5. Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.

 

Kam za špičkovou (nejen) valašskou gastronomií:

Vanilkové rohlíčky, ale i další cukroví a pravé valašské frgály peče Pavla Stoklasová pro hosty Spa hotelu Lanterna. Ten je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a zejména díky moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku masáží. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka. Sportovci mohou využít mnoho krásných běžkařských tras či si zalyžovat v blízkém Ski areálu Razula. A vydat se sem můžete i na Vánoce či na silvestra!

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz – děkujeme.

Uvařte si kyseliciUvařte si kyseliciJosef Tydlačka

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka