Hlavní obsah

Spor o trubky. Bernard válčí v Humpolci s dalším podnikatelem

Pivovarník Stanislav Bernard je zastupitelem Humpolce jako nezávislý za ODS, k vedení města má blízko.

Reklama

Obvinění z černých staveb a klientelismu. Do známého spolumajitele pivovaru z Humpolce se tvrdě pustil jiný byznysmen z místní opozice. Stanislav Bernard chce bránit jméno firmy u soudu.

Článek

Rodinný pivovar Bernard je asi nejznámější firmou v Humpolci. O tom, jak je výrobce piva spjatý s jedenáctitisícovým městem na Vysočině, vypovídá už jen sídlo podniku. Z pivovaru je to na humpoleckou radnici asi jen sto metrů, městským úředníkům tak do kanceláří často zavane typický pivovarský odér.

Město a pivovar jsou tak nějak odsouzeny ke spolupráci. Na jedné straně je Bernard závislý na souhlasu úředníků a místních politiků, kteří posuzují jeho stavební a další plány. Město má zase v pivovaru nejen celostátně známou značku, ale také zaměstnavatele a sponzora.

Propojení je zřetelné i na personální úrovni. Předseda představenstva a čtvrtinový spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard je v Humpolci dlouhá léta městským zastupitelem (nyní jako nezávislý za ODS, dříve za Unii svobody). Jedním ze sedmi humpoleckých radních je potom PR manažer Bernardu Zdeněk Mikulášek (za ANO).

Stanislav Bernard, který se díky svému lobbování za menší pivovary, osobitému marketingovému stylu a rozběhu Nadačního fondu proti korupci stal asi nejznámějším podnikatelem v českém pivovarnictví, má ve městě slušné renomé, aspoň měřeno podporou voličů. V posledních obecních volbách před dvěma roky získal nejvíce přednostních hlasů ze všech zvolených zastupitelů a ze šestého místa na kandidátce vystoupal až na špičku.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Rodinný pivovar v Humpolci sídlí jen asi minutu chůze od radnice.

V posledním roce se ale musí Stanislav Bernard potýkat s čím dál hlasitější veřejnou kritikou z opozičních řad.

Zosobňuje ji další významný podnikatel, většinový majitel výrobce nábytkových hran Hranipex Zdeněk Rýzner. Ten se sice v posledních komunálních volbách do zastupitelstva nedostal, je ale aktivní ve spolku HumpolecGo!, který několik členů v zastupitelstvu má. Sám Rýzner je za spolek členem finančního výboru zastupitelstva, jenž kontroluje hospodaření města.

Bernard a Rýzner se několikrát střetli už v minulosti, v tomto roce se ale jejich vztahy vyhrotily a skončily vzájemnou slovní přestřelkou, po které se celý spor zřejmě přesune k soudům.

Emoce na radnici

Otevřený konflikt se udál na jednání zastupitelstva Humpolce 30. září. Na něm se projednával bod, který na program prosadil Zdeněk Rýzner se svými opozičními spojenci.

Podle Rýznera jde humpolecká radnice Bernardovi na ruku, a to natolik, že se porušuje zákon. Městu v čele se starostou Karlem Kratochvílem (ODS) vytýká hlavně to, že v minulých letech ušetřilo pivovaru několik milionů korun, když mu bez stavebního povolení umožnilo položit vodovodní a kanalizační trubky do výkopů, které se dělaly v rámci investic města. Opírá se přitom o dokumenty, jež si vyžádal podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Foto: HumpolecGo!, Seznam Zprávy

Zdeněk Rýzner je většinovým majitelem výrobce nábytkových hran Hranipex. V Humpolci také založil kulturní centrum s galerií.

Město vyšlo pivovaru při stavbách vědomě vstříc, i když na to podle Rýznera doplácelo. Podnikatel připomněl, že vodovod a kanalizace se pokládají v různých výškách, a město tomu tedy muselo přizpůsobit výkopy. „Existuje důvodné podezření, že tímto způsobem se pivovar na úkor města obohatil minimálně v řádech statisíců korun českých,“ napsal Rýzner do návrhu pro jednání zastupitelstva.

Další téma, které podnikatel současně rozvířil, je připravované nové návštěvnické centrum pivovaru. Rýzner namítá, že projekt dostal stavební povolení přesto, že nepočítá s dostatkem parkovacích míst, jak to stanovují předpisy. Podle něj hrozí, že návštěvníci pivovaru budou zahlcovat ulice ve středu města.

Tyto příklady podle Rýznera svědčí o „klientelistickém a netransparentním systému“ na radnici. Myslí si, že Bernard může být ve střetu zájmů, když jako zastupitel žádá město o vstřícnost pro svoji firmu.

Rýzner přitom tvrdí, že z jeho strany nejde o nic osobního. „Do roku 2015 jsem se o místní politiku v Humpolci vůbec nezajímal. Z pozice člena finančního výboru města už ale nemohu dál přihlížet tomu, jak jsou porušovány zákony a ignorovány podněty opozice zjednat nápravu,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Starosta Kratochvíl i Stanislav Bernard na zmíněném jednání zastupitelstva uznali, že pivovar na pokládání trubek neměl stavební povolení. Podle nich se tato chyba dá ale napravit dodatečnou žádostí a povolením. Zdůrazňují, že město na výkopech neprodělalo.

„Všechno bylo řádně zadáno, vyfakturováno i zaplaceno. Městu nevznikla absolutně žádná škoda, město neplatilo nic za pivovar Bernard ani za zhotovitele,“ prohlásil starosta Kratochvíl a odmítl návrh, aby město podalo kvůli podezření z nekalé pomoci pivovaru trestní oznámení – vlastně samo na sebe.

Stanislav Bernard na zastupitelstvu potvrdil, že pivovar dodatečně požádá o stavební povolení a dá celou věc do pořádku. „Městu jsme nevzali ani haléř,“ zopakoval Bernard následně pro Seznam Zprávy. Investice podle něj stála dva miliony a pivovaru podle něj nestojí za to, aby se na takové částce obohacoval na úkor města.

Na stranu vedení města se postavila i advokátka, u které si městská rada nechala udělat právní rozbor na Rýznerův návrh. Podle právničky město neporušilo zákon.

Omluva, nebo soud

Tento závěr nakonec koncem září akceptovala i většina zastupitelstva. Než se tak ale stalo, proběhla zhruba hodinová vzrušená debata. Během ní si hlavně Stanislav Bernard nebral servítky vůči Rýznerovi, který se jednání účastnil v místech pro veřejnost a svými kritickými otázkami rozčílil část zastupitelů včetně svého hlavního soupeře.

Výsledkem byla emotivní slovní výměna, kdy Bernard mimo jiné Rýznerovi vytkl, že mu členství ve finančním výboru slouží jako „platforma pro okopávání“ pivovaru, a pod pohrůžkou žaloby ho vyzval k omluvě. „Pokud se vy dva veřejně neomluvíte Rodinnému pivovaru Bernard, budeme dělat veškeré právní kroky, abychom toho dosáhli,“ prohlásil směrem k Rýznerovi a zastupiteli Tomáši Voplakalovi, který jako šéf kontrolního výboru Rýznerův podnět předkládal na jednání.

Když následně Rýzner zopakoval červnové doporučení finančního výboru, aby zastupitelstvo nechalo prošetřit všechny smlouvy mezi pivovarem a městem, a mluvil o pokládání černých staveb, zareagoval Bernard: „Teď jsi překročil veškeré hranice. Jenom proto, že se chceš dostat na radnici, že chceš být starostou.“

Starosta Kratochvíl následně raději ukončil debatu.

Už vybírá advokáty

Bojovná nálada na obou stranách nevyprchala ani několik týdnů po diskusi na zastupitelstvu, mezi dvojicí podnikatelů se nyní črtá tvrdý právní spor.

Rýzner potvrdil, že se Bernardovi omlouvat nehodlá. „Žaloba na poškozování dobrého jména firmy je zcela neoprávněná, neboť řešíme tyto věci vůči samosprávě. Ta nějak rozhodla,“ řekl.

Chce dál na město kvůli trubkám tlačit, hodlá například prověřit ceny, za které si nechal pivovar vodovod a kanalizaci položit. Podobně u návštěvnického centra chce požadovat vyjádření od města ohledně parkovacích míst. „Budeme samozřejmě usilovat o nápravu,“ dodal. Připustil také, že by mohl za dva roky znovu kandidovat ve volbách do zastupitelstva.

S tím, že se nedočká omluvy, Bernard počítá a chystá se na podání žaloby. „Vybíráme z několika předních právních kanceláří,“ řekl.

Když spor vyhraje, chce prý vysouzené peníze věnovat městu.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Pivovar Bernard se rozrůstá, i když sídlí v centru Humpolce.

Obavy, že poroste

Dá se tedy očekávat, že spor ještě bude gradovat. Zvlášť když mezi oběma tábory je třecích míst více.

Někteří obyvatelé Humpolce mají Bernardovi kupříkladu za zlé, že se pivovar začal rozšiřovat. Kvůli tomu podnik zažádal o změnu územního plánu, aby se pozemky mohly využívat pro průmyslovou výrobu místo pro bydlení. V naprosté většině se sice jedná o pozemky, které pivovar vlastní, část místních se ale obává, že se zvýší výroba a s tím i provoz nákladních aut v centru města.

Podle Bernarda však bude do pivovaru jezdit stejně kamionů jako dosud. „Nemáme potřebu dál rozšiřovat výrobu,“ uvedl.

Po ohlášení, že se bude pivovar rozrůstat, musel Bernard také uklidňovat obavy Federace židovských obcí a Společnosti Franze Kafky. Vadilo jim, že se má zbourat dům v bývalém židovském ghettu, kde se narodil dědeček spisovatele Kafky Jakob Löwy. Bernard přislíbil, že v rámci návštěvnického centra bude na tomto místě blíže neupřesněný „artefakt“ a také pamětní deska.

Sám Stanislav Bernard připomněl, že proti rozšiřování pivovaru se postavila architektonická komise města. V ní sedí i bratr Zdeňka Rýznera, v oboru poměrně známý architekt Luděk Rýzner. Stanislav Bernard ale ustoupit nehodlá. „Ta hra začala a já ji chci dohrát až do úplného konce,“ dodal podnikatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované