Hlavní obsah

Poslední úpravy byly dokončeny, DVB-T vysílání už patří v Česku minulosti

Novinky, huj

V noci ze středy na čtvrtek bylo v Česku oficiálně ukončeno DVB-T vysílání, kdy vysílač ve Valašských Kloboukách jako poslední přešel na modernější standard DVB-T2. Pracovníci Českých radiokomunikací, kteří měli přechod na druhou generaci pozemního digitálního vysílání na starost, ještě na konci minulého týdne provedli poslední úpravy. To je definitivní tečka za jednou televizní érou v Česku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Všechny televizní stanice v MUX22, které byly vypnuty ve čtvrtek 29. října v ranních hodinách, už vysílají v MUX23. Diváci v zásadě nemusí přelaďovat, programy zůstávají na stejných vysílacích kanálech,“ prohlásila mediální zástupkyně radiokomunikací Petra Miterová.

Zdůraznila, že pokud někomu stanice zmizí z nějaké předvolby, měl by ji najít na jiné předvolbě. „Pokud mu stanice v seznamu chybí, je potřeba znovu automaticky naladit. Změna se týká stanic skupin Nova, Barrandov, Seznam a Noe. Do MUX22 byly zařazeny i tři nové programové pozice, které jsou připraveny pro spuštění nových televizních stanic,“ poradila Miterová.

Na DVB-T2 vysílání přeladilo již 2,5 milionu českých domácností

Internet a PC

Přechod na druhou generaci pozemního digitálního vysílání podle ní proběhl podle vládou schváleného harmonogramu. Současné televizní pásmo 700 MHz tak bude moci být uvolněno pro nové mobilní sítě 5G.

Miterová připomněla, že kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030. Lidé se tedy nemusí obávat, že by za pár let museli měnit opět své televizní přijímače nebo pořizovat set top boxy kvůli nějakému modernějšímu televiznímu standardu.

Přechod byl kvůli koronaviru odložen

„Diváci získávají v rámci DVB-T2 všechny nejsledovanější TV programy zdarma a řadu z nich v HD kvalitě. Pozemní televizní vysílání potvrdilo pozici dlouhodobě nejúspěšnějšího a nejpreferovanějšího způsobu příjmu televizních programů,“ konstatovala mediální zástupkyně radiokomunikací.

Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 odstartoval v Česku 27. listopadu 2019. Tehdy přišli jako první o první generaci pozemního digitálního vysílání Pražané, přeladěny byly vysílače Praha Žižkov a Cukrák.

České Radiokomunikace, které mají přechod v tuzemsku na starosti, měly původně dokončit přechod na nový standard ještě před letními prázdninami – letos v červnu. Kvůli šíření koronaviru byl však harmonogram upraven a lidé dostali více času se na přechod připravit.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Přechod na DVB-T2 bude pokračovat od července

Koronavirus přerušil přechod na nový televizní standard DVB-T2, na který se Česko připravuje už od loňského roku. Další vypínače vysílající stále ještě na...

Výběr článků

Načítám