Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemocnice hledají dárce plazmy, ta od vyléčených může zabrat u covid pacientů

  13:46
Dárců krevní plazmy s protilátkami proti koronaviru, kterou nemocnice využívají k léčbě nakažených pacientů v těžkém stavu, je málo. V posledních týdnech spotřeba covidové krevní plazmy prudce roste. Roste totiž i počet pacientů, kteří s touto nemocí končí v českých nemocnicích. Ty tak žádají lidi, kteří nemocí prošli, o její darování.

Darovaná krevní plazma | foto: Fakultní nemocnice Ostrava

„Hledáme dárce plazmy, kteří prodělali infekci koronavirem. Pokud jste prodělali onemocnění COVID -19 a nyní jste zdrávi, můžete pomoci dalším pacientům tím, že darujete plazmu s protilátkami proti covid-19. Odběr plazmy je možný nejdříve 2 týdny po ukončení izolace, ale nejlépe do 1 měsíce po uzdravení,“ vyzývá na svých stránkách Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. 

Dárců krevní plazmy s protilátkami proti koronaviru je totiž málo. Vzhledem k nárůstu počti nakažených v České republice roste v posledních týdnech pomalu i spotřeba covidové krevní plazmy. Ta se tak nyní stává nedostatkovým zboží a některé nemocnice, obdobně jako vinohradská v Praze, vyzývají ty, kteří prodělali nemoc covid-19, aby šli plazmu darovat. 

Nedostatek dárců

S odběrem plazmy začala například nedávno Fakultní nemocnice Brno. Nemocnice si musí udělat zásoby, aby následně mohla plazmu podat svým pacientům.

Mluvčí nemocnice Veronika Plachá uvedla, že se nyní snaží udělat zásoby nejen pro sebe, ale také pro menší nemocnice, které nemají svá transfuzní oddělení. „Potřebujeme navýšit počet dárců,“ řekla.

V Thomayerově nemocnici odebírají plazu už od dubna. Podle mluvčího Petra Sulka zároveň byli prvním zdravotnickým zařízením v Česku, které začalo tuto krevní plazmu používat pro možnou léčbu pozitivních pacientů

„Plazmu s vytvořenými protilátkami jsme zatím odebrali cca 75 dárcům a vydali jsme ji k léčbě 48 pacientů, kteří byli hospitalizováni buď na plicní nebo anesteziologicko-resuscitační klinice,“ uvedl mluvčí. 

Sulek dodal, že nemocnice má nyní nedostatek covidové krevní plazmy. „V posledních týdnech její spotřeba prudce roste a máme nedostatek vhodných dárců, kteří se úspěšně vyléčili z onemocnění covid-19,“ řekl. Stejný problém má i Všeobecná fakultní nemocnice v Praze a Ústřední vojenská nemocnice v Praze. I tyto dvě instituce s plazmou pracují. 

Plazma pro stovky pacientů

Kdo může darovat a kdy?

Krevní plazmu mohou lidé darovat nejdříve 14 dní po vyléčení, optimální doba je zpravidla další maximálně 3 měsíce, protože pak hladina vytvořených protilátek klesá. 

Dárcem může být muž anebo žena, která ještě nerodila. Ti také musí splňovat obecné podmínky spojené s dárcovstvím, tedy musí mu být například více jak 18 let, v posledních 6 měsících nebyl na operaci nebo nebyl na tetování či pearcingu, netrpí závažným onemocněním či neprodělal rakovinu.

Ústřední vojenská nemocnice navíc s plazmou začala pracovat, obdobně jako Thomayerova nemocnice, už v dubnu. Od té doby ji využila u více než 50 vlastních pacientů. Dále se plazma vyrobená v ÚVN podala další téměř stovce pacientů v nemocnicích po celém Česku. 

A co je to vlastně ta rekonvalescentní plazma? „Jedná se o krevní plazmu získanou od lidí, kteří prodělali onemocnění covid-19 a vytvořili si protilátky proti viru SARS-CoV-2. Tyto protilátky jsou pak léčivem, které působí proti viru u nemocných. V praxi to znamená, že velmi pravděpodobně urychluje uzdravení (což zatím není ale podloženo exaktními daty, pozn. red.) a zvyšuje šanci na přežití,“ vysvětlil primář oddělení hematologie a krevní transfuze Miloš Bohoňek z Ústřední vojenské nemocnice. Plazma získaná od lidí, kteří již onemocnění prodělali, je tak jednou z dostupných možností léčby covid-19.

Darovat krevní plazmu může každý, kdo se vyléčil z nemoci covid-19 a měl spíše těžší průběh onemocnění, zejména kvůli vyššímu objemu vytvořených protilátek v těle, a byl hospitalizován v nemocnici.

Nejvhodnější je naopak pro pacienty se středně těžkým průběhem onemocnění na kyslíkové podpoře, ideálně do 2 až 3 dnů po stanovení diagnózy. „Čím dříve se podá, tím lépe,“ dodal Bohoněk. Využití plazmy podle něj s sebou nese obecně známá rizika, které má každá transfuze lidské plazmy, tedy možnost alergické reakce či přenosu krevní infekce. 

Jak moc je krevní plazma při léčbě pacientů účinná, mohou zatím lékaři pozorovat ze svých zkušeností. V Česku zatím nejsou sebraná, připravuje se však národní srovnávací klinická studie na ověření účinnosti a bezpečnosti rekonvalescentní plazmy. Sběr dat Bohoněk předpokládá zahájit do konce roku. 

Na účinnost však již nějaké studie poukázaly, například v USA. „Na souborech desítek tisíc pacientů studie prokazuje pozitivní vliv rekonvalescentní plazmy na přežití,“ dodává primář.

Pomoc pro jednoho a půl pacienta

To, že se využití plazmy u covid pozitivních pacientů od začátku roku rozšířilo, potvrzuje i ministerstvo zdravotnictví. Není to samozřejmě záležitost jen České republiky, ale i dalších států. 

„K dnešnímu dni (úterý 27. října, pozn. red.) bylo pomocí rekonvalescentní plazmy léčeno téměř 500 pacientů. Ministerstvo zdravotnictví podporuje dárcovství plazmy,“ uvedla Jitka Nováčková z tiskového oddělení ministerstva. 

Resort zdravotnictví a kampaň Darujte krev a plazmu

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula minulý týden řekl, že ministerstvo plánuje kampaň, která se bude věnovat i dárcovství plazmy.

„Vidíme, že rekonvalescenční plazma může být jedním z prostředků, které vykazují určitou terapeutickou účinnost, a proto tato kampaň vzniká. Budeme tady mít čtrnáct odběrových míst a z nich potom bude plazma proudit k těm, kteří ji budou potřebovat," řekl. 

Plazma se odebírá metodou plazmaferézy, přičemž buněčné složky krve jsou převedeny zpět do krevního oběhu dárce. K odběru se užívají speciální přístroje, takzvané separátory. Jeden odběr trvá asi 45 minut.

Při jednom odběru se podle dřívějšího vyjádření mluvčí ÚVN Jitky Zinke získá 660 mililitrů plazmy, což představuje tři jednotky. Pacientovi s onemocněním covid-19 se podávají dvě. Z jednoho dárce tak transfuzní oddělení odeberou plazmu pro zhruba 1,5 pacienta. 

Plazma poté prochází takzvanou patogen inaktivací, která ji zbaví případných infekčních rizik a zmrazí na -25 stupňů Celsia a méně a uchovává ve zmraženém stavu. Díky tomu je možné ji transportovat nebo využít až tři roky po odběru. 

Dárců plasmy je pořád málo. Ve Zlíně se chtějí zapojit i hokejisté: 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...