Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

U arény otevře drive-in odběrové místo. V neděli zemřelo v kraji na covid sedm lidí

Soukromá laboratoř Synlab otevře příští pondělí v Liberci nové odběrové místo na testování na koronavirus. Bude už třetí v krajském městě, ale jediné v Liberci i celém kraji, které bude pro automobily. Zatím si v laboratoři dávají jako cíl začít na 150 odběrech denně, řekl dnes hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Už o víkendu firma testovala provoz odběrového stanoviště na VIP parkovišti u liberecké Home Credit Areny.

„Stanoviště by mělo být otevřené denně od pondělí do neděle od 07:00 do 15:00," doplnil Půta. Dodal, že od jara se kapacita odběrových míst i laboratoří v Libereckém kraji výrazně zvýšila. „Na jaře jsme odebírali kolem 400 testů, dnes jsme na pětinásobku, a velká většina těch vzorků se už vyhodnocuje v laboratořích v našem kraji díky navýšené kapacitě. Synlab k tomu určitě přispěje, měl by tam být jak drive-in, tak pro pěší," dodal.

Aktuálně slouží v Libereckém kraji pět odběrových míst. Čtyři jsou u páteřních nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. Od 22. září funguje další odběrové místo u liberecké pobočky zdravotního ústavu. Skupinové odběry zajišťují také dvě sanitky záchranné služby a od 22. října přibyl tým hasičů. Zatím zřejmě největší počet odběrů provedly všechny týmy 23. října, kdy jich bylo 2170.

Laboratoře Synlab se po zařazení na seznam akreditovaných laboratoří zapojily do testování na přítomnost koronaviru v Česku 16. března. Od té doby otestovaly přes 80 tisíc vzorků. Denně nyní mohou udělat přes 2300 testů. Odběrová pracoviště na covid-19 má aktuálně firma v Praze, Brně, Českém Krumlově nebo ve Znojmě. Služby mobilního odběrového týmu nabízí laboratoře firmy v Praze a Českých Budějovicích a nově také v Chomutově.

V neděli zemřelo v souvislosti s koronavirem v Libereckém kraji sedm lidí, více za jediný den jich bylo v kraji jen 28. října, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Od začátku pandemie v kraji zemřelo 89 lidí, kteří měli pozitivní test na koronavirus, z toho 34 v minulém týdnu.

Krajský hygienik Vladimír Valenta po dnešním jednání krajského krizového štábu uvedl, že i tak je úmrtnost v kraji v republice nejnižší. Podle údajů ministerstva zdravotnictví druhý nejmenší počet úmrtí v souvislosti s koronavirem má po Libereckém kraji Pardubický, a to 134. Nejvíce k dnešnímu ránu Praha, a to 422.

Od 10. března, kdy se v kraji nakazil první člověk, mělo pozitivní test na koronavirus 14.144 lidí a minimálně 6458 z nich se uzdravilo. Takzvaně aktivních případů, což jsou nejen nemocní, ale také pozitivně testovaní bez příznaků onemocnění, je v Libereckém kraji aktuálně 7597. V minulém týdnu v průměru za den v kraji přibylo 532 případů, to je nejvíce od začátku epidemie. Dosavadní maximum bylo z předchozího týdne, 523 případů za den. „Zastavil se nárůst, asi tak bych definoval situaci," uvedl Valenta. Další vývoj podle něj úplně předvídat nelze. „Předpokládáme nicméně, že opatření plošná i lokální snad začnou zabírat," dodal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KNL

Štítky koronavirus, správa, testy, Liberecký, AUDIO, COVID-19, laboratoř, Liberec, Martin Půta, Liberecký kraj, Home Credit, Starostové pro Liberecký kraj, Praha, Vladimír Valenta, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honza Nesvačil

Na celém světě není doposud znam jediny pripad umrti pouze na nemoc Covid 19 a hle! V liberci jich na Covid zemrelo hned 7????.

Úterý, 3. listopadu 2020, 09:44Odpovědět

U arény otevře drive-in odběrové místo. V neděli zemřelo v kraji na covid sedm lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.