Šustr o komunikaci s Pešánem nebo nominaci mladých: Český hokej to potřebuje

Foto: Facebook Kunlun Red Star

2. listopadu 2020, 14:52

Ondřej Mach

Moc se těšil na další reprezentační akci, naposledy národní dres oblékl loni v prosinci na Channel One Cupu. Andrej Šustr se ale finského turnaje Karjala nezúčastní, do Helsinek nevyrazí kvůli zdravotním problémům.

„Měl jsem covid, takže jsem byl v karanténě. V prvním zápase po návratu jsem dostal úder na kyčel, na postranní břišní sval. Bohužel jsem nominaci musel odříct a využiju pauzu na to, abych se dal dohromady a byl připravený na další zápasy tady v klubu,“ vysvětluje devětadvacetiletý obránce.

Ještě v neděli jste nastoupil v Ufě, zřejmě se ale pořád necítíte stoprocentně v pořádku.
To ne. Zápas v Petrohradu jsem vůbec nehrál, asi čtyři dny jsem byl úplně mimo led. Jenže jednomu hráči se tam stalo něco s kolenem a potřebovali, aby někdo hrál. Je to trochu na sílu, ale teď mám pár dní na to, abych se dal dohromady. Budu se věnovat tomu, abych byl připravený na další zápasy.

Rozhodně vás musí mrzet, že přijdete o první reprezentační akci nové sezony, že?
Těšil jsem se na to. S Filipem Pešánem jsem měl pohovor a říkal jsem mu, že bych chtěl jet. Osobní cíl, kterého bych chtěl dosáhnout, je pro mě dostat se na mistrovství světa. Účastnit se takových akcí je pro to určitě plus. Bohužel to nevyšlo. Když jsme Karjala Cup vyhráli loni, tak to byla super akce. Vlastně jedna z mých prvních, co hraju v Evropě. Užil jsem si to. Vždycky je fajn být s partou českých kluků, je to taková příjemná pauza mimo klubový hokej.

Zmínil jste, že jste měl pohovor s Filipem Pešánem. Jaký jste měl ze vzájemné komunikace pocit?
Byl jsem velice rád, že Filip zavolal. Představil se a bavili jsme se o tom, jak bychom si to představovali. Něco jsem řekl i já, jak by věci mohly být, abychom byli úspěšní. Komunikace je podle mě na výborné úrovni.

„Byl jsem velice rád, že Filip zavolal. Představil se a bavili jsme se o tom, jak bychom si to představovali.“

Co obecně říkáte na složení nového realizačního týmu seniorské reprezentace? Trenéra Pešána doplňují asistenti Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Samozřejmě je znám. Martina Straku z Plzně, Jaroslav Špaček nás zase trénoval na Světovém poháru. Znám je jako trenéry i jako lidi, je to příjemné. Filip Pešán do toho přinese trochu nového vzduchu. Myslím, že je to progresivní trenér. Doufám, že to bude dobrý mix.  

Kouč Pešán na turnaj Karjala kvůli hernímu vytížení nominoval hned deset juniorů. Myslíte, že mladý tým může na mezinárodní scéně obstát?
Bude to pro ně zkušenost, navíc tam všechny týmy budou v jiném složení než v předchozích letech. V dané situaci dostanou šanci mladí kluci, což si myslím, že je pozitivní. Český hokej potřebuje, aby mladí hráči dostali šanci na takových turnajích. Myslím, že v minulosti to nebylo pravidlem, možná jsme na to dopláceli. Ať už to dopadne jakkoliv, tak na tom člověk musí najít pozitiva. V dlouhodobém horizontu to bude benefit. Jak pro ty kluky, tak pro český hokej.

Například Rusové berou do Finska kompletní dvacítku, za což si vysloužili kritiku.
Myslím, že je to na rozhodnutí každého svazu. Rusové samozřejmě turnaj chtějí využít na to, aby dvacítku připravili na mistrovství světa juniorů, které se bude hrát v podobném stylu. Člověk jim to asi nemůže mít za zlé. Jiná otázka pak je, jestli to znehodnocuje turnaj jako takový. V dnešní době se ale dějí dost divné věci, tohle je podle mě maličkost.

Aktuální situace ohledně přípravy juniorů je hodně vážná, nemyslíte? Turnaj se rychle blíží a Češi jako jediní nemohou ani trénovat.
Kluci naštěstí dostanou příležitost na mezinárodní scéně. Bude to pro ně něco jiného, protože se o turnaj zajímají média a čeští fanoušci. Možná zjistí, co to všechno obnáší, a jaké to je v tom, že nemůžete opustit hotel. Myslím, že to pro ně bude jen přínos do budoucna.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

V České republice se epidemiologická situace za poslední měsíc prudce zhoršila. Sledujete domácí dění?
Ano. Nemyslím si, že to vláda řeší úplně šťastně. Pro hodně lidí je hokej způsob obživy a kluby fungují na základě toho, že se hraje, ať už s omezeným počtem diváků. Týmy jsou navíc už většinově promořené, takže by se to možná dalo vyřešit trochu líp. Nejsem odborník, ale takový na to mám názor.

Je z hráčů cítit naštvání, když s nimi třeba voláte z Ruska?
Abych pravdu řekl, s nikým z Čech jsem moc nemluvil. Sleduju, že nějaké týmy trénují, jiné ne. Vím, že některé dojíždějí autobusy nebo auty na venkovní led do Dobříše. Podle mě je to pro všechny kontraproduktivní. Škoda, že to tak je. Snad se to pro kluby a hráče vyřeší nějak líp.

„Nemyslím si, že to vláda řeší úplně šťastně.“

Říkal jste, že jste nemoc covid-19 sám prodělal. Co si myslíte o těch, co ji stále zlehčují, nebo dokonce popírají?
Nemělo by se na tom nic zlehčovat. Lidi s lehkým průběhem mají velké štěstí a mohou být rádi. Samozřejmě jsou lidé s těžkým průběhem, které to může stát i život. Myslím, že každý by měl být natolik osobně zodpovědný, aby byl ohleduplný vůči lidem okolo sebe. Zvlášť k těm starším a lidem, kteří mají zhoršený zdravotní stav.

Jak na koronavirus nahlíží v Rusku? Považují ho za skutečnou hrozbu?
Musím říct, že se to trochu zpřísnilo. Víc lidí teď po městě, v metru nebo restauracích nosí roušku. Všichni si toho jsou vědomi, zatím ale nepociťuji žádná velká omezení. Lidi už jsou trochu ohleduplnější, dodržují rozestupy a tak… Jsou ale i jedinci, kteří to neberou tak vážně. Zatím všechno tak nějak funguje a doufám, že to tak i zůstane.

Co vedení KHL? Liga se podle všeho snaží, aby se zápasy odkládaly až v krajním případě.
Řeší to operativně docela dobře v tom, že zápasy nechají odehrát. Některé týmy mají omezení na diváky a kapacitu stadionu. Když jsou někde v klubu nakažení, tak je na čtrnáct dní pošlou do karantény. Ale ti, co jsou negativní, tak mohou trénovat. My už jsme si tím v týmu všichni tak nějak prošli. Kdyžtak jsme tým doplnili mladšími hráči, aby se nenarušilo tempo ligy. Je to unikátní, ale jsem za to rád, že se hraje. Můžeme tak dělat naši práci.

„Je to unikátní, ale jsem za to rád, že se hraje. Můžeme tak dělat naši práci.“

Kunlun letošní sezonu stráví v azylu nedaleko Moskvy. Jaké tam panují podmínky?
Myslím, že velice dobré. Oproti minulému roku je lepší i cestování, dlouhý let z Pekingu do Moskvy nám odpadl. Bylo to docela náročné. Jsme rádi, že jsme v Moskvě, všude to máme kousek. Je tady i pár týmu, se kterými hrajeme, takže pro nás je to výhoda letošní sezony.

Přece jenom, nemrzelo vás trochu, že se do Pekingu nevrátíte?
Jo, Peking mi nevadil. Našel jsem si tam své, ten rok jsem si tam užil. Byla za mnou i rodina, měl jsem šanci poznat nové lidi. Super zkušenost, ale na druhou stranu to, že člověk může žít v Moskvě, je něco úplně jiného. Jsem za to hodně rád.

Foto: Facebook Kunlun Red Star

S klubem jste se dohodl na nové smlouvě zhruba čtrnáct dní po startu soutěže. Řešil jste i jiné možnosti?
Něco tam bylo. Ale bylo to hodně limitované tím, že se nevědělo, jaká bude situace v jiných ligách. S Kunlunem jsem byl v kontaktu od konce minulé sezony a měli jsme samozřejmě něco dohodnutého. Jenže nikdo nevěděl, jak všechno dopadne. Kontrakty nakonec závisely na tom, jestli dostaneme víza a budeme moct jet do Ruska. Vyšlo to až takhle na poslední chvíli.

Kolem účasti Kunlunu v KHL panoval poměrně velký chaos, ještě pár dní před startem soutěže tým ani nebyl pohromadě.
Rusko bylo tak nějak zavřené. Tým se přestěhoval do Moskvy a byl tam nějaký problémy s vízy. Postihlo to všechny zahraniční kluky a nikdo nevěděl, co bude, čekalo se na povolení vlády. Když se to povolilo, tak šlo všechno docela rychle. Je to specifické, ale taková je realita dnešní doby.

„Myslím, že česká extraliga má pořád velmi dobrou úroveň. Jsou tam týmy, které jsou velice dobré a mají zvuk.“

Údajně o vás byl zájem i z extraligy. Byla to reálná možnost, že byste začal sezonu v Česku?
Určitě, hlavně jsem chtěl hrát. Je mi devětadvacet a myslím, že česká extraliga má pořád velmi dobrou úroveň. Jsou tam týmy, které jsou velice dobré a mají zvuk. Nebránil jsem se tomu.

Loni Kunlunu o pár bodů unikl postup do vyřazovacích bojů. Předpokládám, že i v této nejisté sezoně je váš cíl se do dostat do play off.
Každý tým má za cíl udělat play off, tam se může stát cokoliv. Pro nás je škoda, že tým nebyl do minulého týdne pohromadě. Všichni si prodělali covid a někteří kluci se sem dostali později, takže zápasy na začátku jsme bohužel ztratili. Ale myslím, že se jako tým zlepšujeme, teď jsme porazili Petrohrad. Hrajeme vyrovnané zápasy s top týmy. Doufám, že šanci udělat nějaký úspěch máme. Dáme tomu všechno.

Na závěr. O vás je známo, že rád vyrazíte s kamerou do města, zajímáte se o architekturu nebo design. Moskvu už jste si stihl pořádně projít?
Jo, už jsem ji trochu znal. Trávili jsme tady docela dost času, je tu hodně věcí k vidění. Teď se věnuju tomu, že fotím věci ze zákulisí týmu.  Z cestování, kabin, hotelů a tak. Dává mi to zabrat, je to docela zábava. Snad z toho bude něco pěkného.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz