Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Komunisté si na Filipova nástupce zřejmě počkají. Straně přišla odpověď hygieny ohledně sjezdu

Předseda KSČM Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda KSČM Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Už na jaře komunisté odložili kvůli epidemii koronaviru sjezd na poslední listopadový víkend. Nyní se blíží náhradní termín, kdy se mají podle plánu na brněnském výstavišti sejít stovky komunistů. Vedení strany proto požádalo o jihomoravskou hygienu i hlavní hygieničku o svolení, aby se sjezd mohl konat. Oba orgány však vydaly zamítavé stanovisko. Na sjezdu se přitom měl zvolit i nástupce předsedy Vojtěcha Filipa, který po volebním fiasku nebude funkci obhajovat.

Původně se měl sjezd konat v dubnu, ale kvůli první vlně koronavirové pandemie komunisté akci odložili na poslední listopadový víkend. S blížícím se termínem a rostoucími počty nakažených ale rostly ve straně obavy. Výkonný výbor proto pověřil prvního místopředsedu Petra Šimůnka, aby zjistil, zda se sjezd může konat.

Ten se proto obrátil na jihomoravskou hygienu, která mu ale sdělila, že výjimky z vládních nařízení může vydávat pouze ministerstvo zdravotnictví, respektive hlavní hygienička. Šimůnek se proto obrátil i na ně – a nyní mu přišly odpovědi.

„Hygienické stanice nám napsaly, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější