Asi nikoho by ještě před rokem nenapadlo, že se ze zdravotnické pomůcky stane během chvíle módní doplněk, který budou prezentovat luxusní značky po celém světě. Balenciaga, Tory Burch či třeba Lanvin je zařadily do svých kolekcí a pozadu nejsou ani ty české.

Například návrhář a člen našeho někdejšího výběru 30 pod 30 Leo Macenauer na rouškách aktuálně postavil celý svůj „bespoke“ byznys.

Začínal s šitím pánských obleků na míru a teď k nim přidal i látkové antibakteriální roušky, které ladí k barvám košile. „Stává se samozřejmostí, že zákazník přijde a automaticky si k nákupu pořídí ještě roušku,“ vypráví Macenauer, který jako malý kluk snil o tom, že bude basketbalista, ale nakonec se vydal na dráhu módního návrháře a udělal dobře.

Ve svých sedmadvaceti letech založil eponymní značku, absolvoval stáž v Miláně u Calvina Kleina a otevřel vlastní showroom nedaleko pražského náměstí Republiky, kde si podávají dveře úspěšní čeští manažeři.

Pandemie covidu-19 naneštěstí nepřeje individuálnímu přístupu k zákazníkovi, a proto se Macenauer letos na jaře musel rozhodnout, zda podnik na pár týdnů zavře, nebo začne po vzoru českých domácností šít látkové ústenky.

„Když to všechno začalo, moje maminka mi poslala jednoduchou bílou masku. Stylově jsem si v ní rozhodně nepřipadal a upřímně, první dny se všemi lidmi na ulici v rouškách pro mě byly jako apokalypsa,“ popisuje karanténu Macenauer, který se původně do výroby roušek zapojovat nechtěl.

Impulsem byli nakonec samotní klienti, kteří je u něj stále častěji poptávali, a také schopnost doručit kvalitu textilie ve větším množství a v šibeničních termínech. „Přesvědčil jsem se, že jednoduché roušky nám jdou. Ostatně jsme například firmě, která se stará o největší telekomunikační síť v Česku, zvládli vyrobit na šest tisíc kusů a dodat 120 tisíc filtrů,“ podotýká.

Otázkou zůstávalo, jestli z roušek dokážou vytvořit luxusní doplněk, který by hrdě reprezentoval značku. Macenauer využil kontaktu s dodavatelem českých košilových materiálů Mileta, kde objednal bílý materiál s vnitřní mikrobicidní vrstvou silver plus, takže rouška měla najednou i přidanou funkční hodnotu.

Vnější vrstvu zvolil také látkovou, ale už se zajímavějším designem, tak aby ji zákazníci mohli sladit s košilí –⁠ nikoli s kapesníčkem do saka, jak radí někteří experti na etiketu.

„Vycházíme ze základního tvaru a po bocích vytváříme tvarovaný tunel, kde se pohybují tkanice zakončené jednoduchou silikonovou trubičkou. Ta umožňuje nastavitelnou polohu a nahrazuje nepraktické zavazování na temeni hlavy,“ popisuje pánský módní krejčí, který nezapomněl ani na design obalu.

„V momentě, kdy se vám balíček dostane do ruky, je zabalený ve stříbrném obalu s etiketou a QR kódem. Vede na naše webové stránky, kde najdete fotky toho, jak se rouška nosí a co obsahuje balení.“

Před třemi měsíci se Macenauerovi podařilo s rouškami vstoupit na Mall.cz a toto vykročení z offline světa může podle jeho slov nastartovat další digitální éru značky Leo Macenauer. Sází nejen na to, že roušky budou ještě nějakou dobu součástí našich životů, ale také na digitalizaci tradiční krejčoviny, spočívající ve správě klientské databáze velikostí, cenových kalkulací, střihů a dalších nezbytností. 

„Podstatná část je však stále návštěva showroomu, vnímání emocí, umění vysvětlit rodinnou tradici, ale i vhled do klientova a zároveň mého života,“ uzavírá Macenauer vyhlídkou do roku 2021 a k návratu do vytouženého normálu.