i

Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Příslib nového protinádorového léku

 |  2. 11. 2020
 |  Vesmír 99, 618, 2020/11

Zprávy o tom, že „čeští vědci objevili lék na rakovinu“ se v médiích objevují každou chvíli. Existují čestné výjimky, ale zpravidla se jedná o první výsledky např. na buněčných kulturách, které nikdy neopustí sféru základního výzkumu.

Látka DRP-104, syntetizovaná týmem Pavla Majera z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB) ve spolupráci s vědci z Univerzity Johnse Hokpinse, už je mnohem dál. Společnost Dracen Pharmaceuticals oznámila, že zahájila její klinické testování (www.clinicaltrials.gov, identifikátor NCT04471415). Látku obdrželi první pacienti, první fáze testování potrvá zhruba tři roky.

Látka DRP-104 uvolňuje v nádorech antimetabolit, který zastavuje buněčný metabolismus glutaminu, a tím potlačuje rakovinné bujení. Navíc zvyšuje citlivost nádorů vůči imunoterapii.

„Než se potenciální lék poprvé dostane do fáze klinických testů na lidech, musí projít dlouhou cestou a mnoha dílčími zkouškami. Většině kandidátních látek se to nikdy nepovede. Zahájení klinických testů je tak samo o sobě velmi vzácný úkaz a výraz velké důvěry k této molekule,“ říká ředitel ÚOCHB Zdeněk Hostomský.

Pavel Majer však zdůrazňuje, že zdaleka není vyhráno: „Zahájení testů na lidech je skvělá zpráva a důležitý milník. Na oslavy je ale příliš brzo. Před naší látkou je ještě řada překážek. To, že se dostane úspěšně až do cíle, není zdaleka jisté.“

Firma Dracen Pharmaceuticals od ÚOCHB a od Univerzity Johnse Hopkinse zakoupila licenci a na další vývoj slibné látky získala investici 40 mil. USD (Vesmír 97, 266, 2018/5).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Farmakologie, Organická chemie, Biochemie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...