Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mynář se navezl do ČT kvůli „useknutému“ Zemanovi s Blatným. Šéf Dvořák chce omluvu

Autor: Sabina Dračková - 
2. listopadu 2020
21:25

Nejprve štáb České televize vůbec do Lán nepustili, teď kritizují, že bylo vysílání jmenování nového ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nekvalitní. ČT si totiž musela vystačit s videm, které natočila ČTK pro internetové vysílání. Když ale prezident Miloš Zeman po jmenování ministra pronášel k novému šéfovi resortu Janu Blatnému rady, přerušil se signál. To teď kritizuje kancléř Vratislav Mynář i mluvčí Jiří Ovčáček. Šéf ČT ale veřejnoprávní stanici brání a požaduje omluvu.

Výpadek signálu při vysílání projevu prezidenta republiky u příležitosti jmenování nového ministra zdravotnictví Jana Blatného tasil v dopise generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi kancléř prezidenta Vratislav Mynář jako jeden z příkladů, kde ČT selhává. Pozastavil se nad tím, že ceremoniál nevysílala veřejnoprávní stanice živě. A uvedl, že ČT má k bezproblémovému a profesionálnímu provozu dost daleko.

ČT: Do Lán nás nepustili

Jenže jak se ukázalo v odpovědi České televize, celá věc má trochu hlubší kořeny. „(Mynář) V dopise neuvedl zásadní informaci, že České televizi nebylo umožněno, a to ani přes opakované žádosti, projev prezidenta ve čtvrtek 29. října natočit,“ uvedla v reakci ČT.

Mynářův dopis navíc Dvořákovi do ČT prý ani po čtyřech dnech nedorazil a je tak k přečtení pouze na webových stránkách Hradu.

Jak Mynář uvedl, ČT skutečně měla k dispozici přímý přenos veřejnoprávní České tiskové kanceláře. Veřejnoprávní stanici tak nezbylo, než použít tyto záběry, udělala to ale s půlhodinovým zpožděním. „Exkluzivní videostream, který z akce ČTK nabídla, sice splňuje nároky pro internetové vysílání, pro profesionální vysílání v televizi je však nestandardní a vysoce rizikový. Což se potvrdilo, když se signál přenosu z ČTK do České televize technicky přerušil,“ uvedla televize. Nezdůraznila ale, že zmíněné přerušení nastalo právě se zmíněným půlhodinovým odstupem.

ČT pak dle svých slov okamžitě požádala o záznam a ten poté „bezchybně odvysílala“. Z Kavčích hor také zdůraznili, že výpadek signálu nemohli nijak ovlivnit, protože nevznikl na jejich straně, ale při cestě signálu do budovy ČT.

„Budu požadovat od pana kancléře vysvětlení a omluvu. Není pravda, že Česká televize mohla jakkoli ovlivnit kvalitu vysílání. A je lež, že Česká televize profesionálně selhala, když jí Hrad nedovolil významnou událost - jmenování ministra - natočit a odvysílat vlastními prostředky,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Mimořádné vysílání doplnil Stach i reportérka před branou

Česká televize hned ve 12 hodin zahalila kvůli dění v Lánech své vysílání ČT 24 do žluté barvy oznamující mimořádnou událost. Do studia usedl kromě moderátora Jiřího Václavka i Daniel Stach, který působí v ČT dlouhodobě, zviditelnil se ale zejména podrobným informováním o pandemii covidu-19.

Stach i nyní o výměně na ministerském postu široce hovořil a doplňoval aktuální informace ze sociálních sítí, jako třeba příspěvek mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka, ve kterém uvedl, že prezident Miloš Zeman přijal demisi ministra zdravotnictví Romana Prymuly a jmenoval Blatného. Jen pár okamžiků předtím ČT informovala i o další mimořádné události - útoku ve Francii.

Na zámek v Lánech štáb České televize ani jiných médií kromě ČTK nepustili. Reportérka Klára Bazalová informovala o dění tradičně z prostoru před branou zámku. (29. 10. 2020) Na zámek v Lánech štáb České televize ani jiných médií kromě ČTK nepustili. Reportérka Klára Bazalová informovala o dění tradičně z prostoru před branou zámku. (29. 10. 2020) | Reprofoto ČT24

Stanice také povolala, jak má ve zvyku, alespoň před brány Lánského zámku reportérku Kláru Bazalovou, která informovala o tom, kdy premiér Andrej Babiš s novým ministrem dorazili, jak ale zmínila, s novináři nemluvili. Nakonec sešlo i z plánovaného symbolického příchodu do budovy ministerstva, na které novináři čekali. Babiš s Blatným přijeli zadním vchodem a přišli až na tiskovou konferenci.

Zemanovi „usekli“ varování před Vyšehradem

Na „první pokus“ ČT půl hodiny po samotném jmenování odvysílala začátek ceremoniálu, složení slibu, Blatného podpis a tedy i samotné jmenování. Problém nastal, když si vzal slovo prezident Zeman. „Vážený pane premiére, vážený pane...“ začal a už nedokončil, protože došlo k technické chybě.

Na obrazovkách ČT se objevilo chybové hlášení. Podle vyjádření stanice nebyla chyba na jejich straně. Signál vypadl, protože stream ČTK splňoval nároky jen pro internetové vysílání, ne pro televizní. (29. 10. 2020) Na obrazovkách ČT se objevilo chybové hlášení. Podle vyjádření stanice nebyla chyba na jejich straně. Signál vypadl, protože stream ČTK splňoval nároky jen pro internetové vysílání, ne pro televizní. (29. 10. 2020) | Reprofoto ČT24

„Video se nepodařilo načíst nebo vypršel časový limit. Zkuste ho přehrát znovu,“ objevilo se chybové hlášení na obrazovkách ČT. „Omlouváme se za technické problémy,“ reagoval moderátor Václavek a dodal: „Klíčová informace zůstává, novým ministrem zdravotnictví je Jan Blatný.“

„Jan Blatný už je 33 minut novým ministrem zdravotnictví, takto vypadalo jeho jmenování na zámku v Lánech,“ řekl Václavek o dvě minuty později, když ČT odvysílala záznam kompletní. Zeman ve svém proslovu ocenil Blatného odvahu, že se resortu ujme. Kvitoval také to, že jmenoval Romana Prymulu svým spolupracovníkem v boji s koronavirem. Prezident přidal nováčkovi i radu s odkazem na Prymulův pád: „Nechoďte na Vyšehrad, je tam nebezpečno.“ Jeho předchůdce Roman Prymula (za ANO) totiž post opustil poté, co v deníku Blesk Češi spatřili jeho fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci na pražském Vyšehradě a usedá do auta bez roušky. 

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Proti reakci ČT se na sociální síti ještě ohradil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Další zdrcující důkaz. ČTK vysílala LIVE jmenování ministra zdravotnictví do 12:05 hodin. V ČT záznam až kol. 12:31 hodin. V článku video ČTK v profesionální kvalitě a bez jakéhokoliv přerušení,“ napsal. 

Poté ještě doplnil, že ČTK s předstihem avizovala redakcím, že bude jmenování ministra zdravotnictví živě vysílat.„ČT místo věcného vysvětlení celé záležitosti opět volí vysoce konfrontační tón, který se hrubě neslučuje s posláním televize veřejné služby,“ ohradil se proti vysvětlení televize.

Osekaný ceremoniál měla před dvěma lety i Maláčová

V minulých letech prezident ministry jmenoval na Hradě. A to s velkou slávou i za přítomnosti mnoha novinářů. Událost měla vždy reprezentativní podobu a každý v sále měl přesně dané své místo. V posledních letech se ale významná událost přesunula na zámek v Lánech. Osekaný ceremoniál zažila při svém jmenování už v roce 2018 i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Janu Maláčovou (ČSSD) jmenoval prezident Zeman ministryní nezvykle v Lánech (30. 7. 2018) Janu Maláčovou (ČSSD) jmenoval prezident Zeman ministryní nezvykle v Lánech (30. 7. 2018) | Kancelář prezidenta republiky

Prezident Zeman ji jmenoval také na zámku v Lánech, což se považovalo za nezvyklé. Stejnou místnost zvolili k jmenování Romana Prymuly a pro ministerský post si do Lán jel i Blatný.

U Prymuly poskytl Hrad „šumící“ video

Podoba Maláčové ceremoniálu i přesto ale nebyla tolik lidově řečeno „osekaná“ jako při jmenování Prymuly. Podobu aktu kritizoval třeba bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt.

Z této události dokonce Hrad poskytl jen velmi nekvalitní záběry, natočené proti oknu. Celé video navíc nebylo nijak ozvučené, takže řečníkům mnohdy prakticky nebylo rozumět. Vrcholem bylo, když se tehdejší ministr zdravotnictví při potřesení rukou naklonil k sedícímu prezidentovi a diváci nekvalitního vysílání tak neviděli nic jiného než Prymulovo pozadí v jeho tradičním šedém obleku.

Ne vždy je ale i na vlastní prostředky České televize spolehnutí, v roce 2014 zažili diváci 10minutový výpadek při přímém přenosu z předávání státních vyznamenání 28. října.

cervena_sedma ( 6. listopadu 2020 12:37 )

Když vidím, jak píšete, tak je evidentní, že absolutně nejste schopen posoudit něčí profesionalitu.

PPP150W ( 3. listopadu 2020 11:19 )

Nikdo vás přece nenutí přispívat na ČT. Bohužel je spousta jiných parazitů v této zemi, na které jsme přispívat nuceni, skrze daně a sociální odvody.

PPP150W ( 3. listopadu 2020 11:17 )

To máte pravdu. Babiš vstoupil do KSČ v r. 1980, Zeman již v r. 1968.

gejzovic ( 3. listopadu 2020 11:00 )

Má se omluvit Dvořákovi nebo Moravcovi

krapotkin ( 3. listopadu 2020 00:47 )

Je docela zábavné, když jeden komouš chce, aby se mu jiný komouš omlouval.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa