Hlavní obsah

Závěť je padělek, říká policie. Dědické řízení se táhne 9 let a není u konce

Záhady Josefa Klímy: Závěť je padělek, říká policie. Kdo bude dědit po bohaté statkářce?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Statkářka Marie Soldánová zemřela v říjnu 2011. Krátce po její smrti se strhla bitva o majetek, který po sobě zanechala, a i po dlouhých 9 letech stále ještě není u konce.

Článek

V dědickém řízení jde o lukrativní majetek - dva domy v pražských Jinonicích, lukrativní pozemky u Prokopského údolí či na Vidouli.

Paní Soldánová zemřela jako bezdětná vdova, o žádných dalších blízkých příbuzných se nevědělo. Objevila se ale celá řada osob, které si bezprostředně po její smrti začaly dědictví nárokovat. František Filip pomáhal posledních pár let staré dámě s hospodářstvím. „Já jsem tam dělal všechno, myl nádobí, nakupoval, staral se o hroby, zvířata, zahradu, opravoval dům, sekal zahradu, všechno. Byli jsme si hodně blízcí,“ vzpomíná Filip.

Monika Tůmová měla od paní Soldánové pronajatý dům. I ona tvrdí, že se o starou dámu starala de facto až do její smrti. „Měla jít na operaci s kyčelním kloubem, už na druhou operaci, a najednou mi pan František říká: ‚Hele, já bych potřeboval, abys mně tam šla pomoct. Dopoledne vypustila slepice, aby nemusely být zavřené, a další zvířata nakrmila.‘ Mně se to prostě líbilo, bylo to pro mě úplně něco nového. Bydlím v Praze a najednou se starám o slepice, o králíky, tak jsem z toho byla nadšená. Začala jsem takhle pomáhat a netrvalo dlouho a zakrátko jsme se s paní Marií velice sblížily,“ popisuje celou situaci Monika Tůmová.

Paní Soldánová dokonce měla krátce před smrtí ve prospěch její i pana Filipa sepsat závěť, kde jim odkazuje veškerý majetek. Jenže taková závěť se nikdy nenašla. Přesto se ale rozhodli o své nároky bojovat a přihlásili se do dědického řízení jako dědicové ze zákona s tvrzením, že s paní Soldánovou žili ve společné domácnosti a starali se o ni.

Na konci ledna 2012, tedy zhruba tři měsíce po smrti paní Soldánové, ale spatřila světlo světa jiná závěť, kde statkářka odkazuje v podstatě celý svůj majetek dvěma synovcům, panu Vojtěchovi a panu Kubrovi.

„Vůbec žádné synovce neměla. To jsem se právě divila, když mi pan Filip ukázal tu poslední vůli, tak jsem si říkala, jak může mít synovce, když nemá sestru ani bratra,“ říká Miluše Hasenkopfová, celoživotní přítelkyně paní Soldánové.

Přesto se tato závěť stala ústředním dokumentem celého dědického řízení a za jediné oprávněné dědice tak od toho momentu byli považováni právě Jan Kubr s Ladislavem Vojtěchem. I když po letech soudních tahanic byli jak paní Tůmová, tak pan Filip z dědického řízení vyloučeni s tím, že nebylo dostatečně prokázáno jejich společné soužití se starou dámou a na dědictví tak z pohledu soudu nemají nárok, celé ty roky oba svorně tvrdili, že závěť ve prospěch synovců je falešná.

Za pravdu jim dal i písmoznalecký posudek, kde znalkyně dospěla k jednoznačnému závěru, že podpis paní Soldánové není pravý. Podali proto trestní oznámení.

Závěť totiž byla psaná na stroji a měla vzniknout 22. prosince 2010, tedy necelý rok před smrtí paní Soldánové. U podpisu měli být fyzicky přítomní jako nezávislí svědci dva lidé. Jeden z nich je shodou náhod tchán pana Kubra, který měl ze závěti dědit. Pochybnosti o pravosti závěti má dnes už i policie, která po dlouhých 9 letech zahájila trestní stíhání.

Obvinila dva muže, dva svědky závěti, z podvodu ve stadiu pokusu. Podle policie prý dosud neznámému pachateli dopomohli stvrzením padělané závěti k tomu, aby se k majetku dostali neoprávnění dědicové.

První z obviněných, Bohuslav K., nebyl na své adrese k zastižení. Druhý svědek závěti, pan Miroslav B. , je dle slov manželky nemocný a odmítla nám ho zavolat. „U podpisu závěti ale byl, to vím. Jsem přece jeho manželka,“ říká manželka Miroslava B..

Vyšetřování je pochopitelně na začátku a může se ještě vyvinout různým způsobem. V tuto chvíli jsou obviněni jen dva svědci závěti. A o osobě, která měla celou věc vymyslet a zorganizovat, policie mluví zatím jen jako o neznámém pachateli.

A třeba také celý případ vůbec před soud nepůjde a spadne, jak se říká, pod stůl, jak naznačoval advokát Daniel Honzík, který proslul v jedné z největších restitučních kauz kolem Bečvářova statku, kde zastupoval restituenty s pochybnými restitučními nároky.

Právě tento právník zastupuje v našem případu jednoho ze závěťních dědiců, pana Kubra. Rozhovor před kamerou odmítl s odkazem na mlčenlivost. Následně nám ale zaslal krátké vyjádření, kde nám sděluje, že pan Kubr je vzdálený příbuzný paní Soldánové, měl od ní roky pronajaté pozemky, na kterých hospodařil, na majetek má nárok podle závěti, kterou považují za pravou, a svědkům závěti věří.

„Pokud soudy rozhodnou o neplatnosti závěti, bude jediným dědicem majetku zůstavitelky stát, protože kromě pana Kubra neexistují žádní jiní, byť vzdálení, příbuzní zůstavitelky,“ píše JUDr. Honzík ve svém vyjádření.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované