Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Vyťukání PIN a covid: Česko má nejpřísnější limity v Evropě. Jinde je zvedli, aby se lidé nedotýkali terminálů

Ekonomika

  8:40
Praha - Zatímco dvě třetiny evropských zemí zvedly limit pro bezkontaktní platby a výběry z bankomatu bez zadání PIN na maximální možnou částku 50 eur (nebo její ekvivalent) už během první vlny koronavirové pandemie v březnu a dubnu, české banky tento trend ochrany zákazníků i prodejců očividně zaspaly. Vyplývá to z aktuální analýzy portálu FAEI.cz, zpracované z informací firem Visa a Mastercard a dalších zdrojů.

Platba kartou. foto: Shutterstock

Podle portálu v koronavirem soužené Evropě tak dnes není stát, který by měl v lokální měně nižší limit pro bezkontaktní platbu nebo výběr z bankomatu, než jaký má Česká republika s limitem 500 korun (zhruba 20 eur). Po přepočtu podle aktuálního kurzu eura nebo lokálních měn vůči české koruně je v pořadí druhé od konce Polsko s limitem 595 korun (100 zlotých) a na třetí příčce jsou Itálie a Moldavsko s 675 korunami (25 eur, respektive 500 moldavských leu).

Počet platebních karet v Česku stoupl na 12,7 milionu. Objem transakcí vzrostl na 845 miliard korun

„Pokud pomineme Dánsko a Finsko, které jsou už dva roky na limitu 50 eur, respektive jeho ekvivalentu 350 dánských korun, Česká republika, Itálie a Moldavsko jsou jediné evropské státy, které letos limit pro bezkontaktní platby nezvýšily. Na druhé straně 17 evropských zemí (37 procent) zvýšilo limit o 100 procent, zvýšení přesahující dvojnásobek zvolilo dvanáct států (26 procent) a necelá čtvrtina, jedenáct zemí, zvýšila původní limit o čtvrtinu až dvě třetiny,“ informoval portál FAEI.cz.

Jak napsal FAEI.cz, téměř dvě třetiny zemí v Evropě (65 procent) mají od března nebo od dubna, tedy od první vlny pandemie koronaviru, limit pro bezkontaktní platby nebo výběry v maximální výši 50 eur, nebo jeho ekvivalentu, stanoveném evropskou směrnicí PSD2.

„To je případ Švýcarska a Lichtenštejnska, kde byl od poloviny dubna dočasně zdvojnásoben limit na 80 švýcarských franků, nebo Bulharska, kde je limit podle aktuálního přepočtu kurzu leva o jedno euro vyšší. Z analyzovaných 46 států a území v Evropě má jen deset z nich – v přepočtu na českou měnu – limit pod tisíc korun,“ napsal portál.

Visa a Mastercard čelí v Británii obvinění z nadměrných poplatků. Za dva roky se téměř zdvojnásobily

Všechny evropské země, které přistoupily ke změně, podle analýzy portálu odůvodňovaly zvýšení limitů pro bezkontaktní platby zejména „jako opatření proti šíření koronaviru, protože se lidé budou méně dotýkat platebních terminálů při zadávání PIN a omezí se tak možnost přenosu nákazy“.

Podle Tomáše Hládka, poradce České bankovní asociace pro platební styk a kyberbezpečnost, je „v současnosti používaný limit 500 Kč, kdy na terminálu není zadáván PIN, dostatečně vysoký“. Tento názor ale nesdílí Česká národní banka, která, jak portálu FAEI.cz sdělila její mluvčí Petra Vodstrčilová, již „na jaře bankám sdělila, že se ztotožňuje s výzvou Evropského orgánu pro bankovnictví, aby byl zcela využit limit daný evropskou legislativou“.

Jak napsal FAEI.cz s odvoláním na Hládka, tuzemské banky naposledy jednaly o zvýšení limitu bezkontaktních plateb a výběrů na jaře. Hlavním argumentem proti pro české bankéře zůstává, že v případě ztráty či odcizení karty by vzrostlo riziko odcizení větší sumy peněz.

Server ale upozornil, že podle evropské směrnice PSD2 o platebních službách a souvisejícího tuzemského zákona majitel karty tak či onak nese ztrátu z neautorizovaných transakcí do částky odpovídající 50 eurům. „Ať je limit 500 korun nebo 50 eur,“ napsal portál.

Podle Marcela Gajdoše, šéfa společnosti Visa pro Česko, Slovensko a Maďarsko „mají bezkontaktní karty ze všech platebních metod nejnižší míru podvodů“. V zemích, kde jsou bezkontaktní platby rozšířené nejvíce, držíme počet podvodných transakcí na historickém minimu, informoval.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!